Japonya'da Kadın Doktor Adaylarına Ayrımcılık Skandalı

Eğitim Bakanlığı, ülkedeki daha fazla tıp fakültesinin sınav sonuçlarını kadın adayların aleyhine değiştirmiş olabileceğini bildirdi.

Japonya'da Tokyo Tıp Üniversitesinde, aile kurduktan sonra işi bırakmak istedikleri gerekçesiyle kadın adayların sınav sonuçlarının değiştirildiğinin ortaya çıkmasının ardından ülke genelinde başlatılan incelemelerin bazı tıp fakültelerine giriş sınavlarında da benzer haksızlıkların yapılmış olabileceğini ortaya koyduğu bildirildi.

Kyodo ajansının haberine göre, Eğitim Bakanlığı, ülkedeki daha fazla tıp fakültesinin, kadın adayların aleyhine sınav sonuçlarını değiştirmiş olabileceğini belirtti.

Eğitim Bakanı Masahiko Shibayama, "Başvuru sahiplerinin ihanete uğramasını ve üniversitelerdeki sosyal güvenin zarar görmesini, son derece hayal kırıklığına uğratan bir durum olarak görüyorum." dedi.

Shibayama, ülke genelindeki tüm üniversitelere, gelecek yılki giriş sınavlarından önce seçim sürecini yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Söz konusu okulların ismi açıklanmadı.

Bakanlık, ağustos ayında 81 üniversiteye gönderilen soru listesiyle, geçen 6 yıl boyunca tıp fakültelerine giriş sınavlarında başarılı olan ve fakültelere kabul edilen tüm adayların cinsiyetleri ve yaşlarıyla ilgi bilgi vermelerini istemişti.

Tokyo Tıp Üniversitesinden yapılan açıklamada, iç soruşturmanın, giriş sınavlarında yıllarca kadın adayların dışarıda tutulması ve daha fazla erkeğin doktor olmasının önünün açılması için notların sistematik değiştirildiğini ortaya koyduğu bildirilmişti.

Üniversite ayrıca bağışta bulunan 19 öğrencinin notlarının yükseltildiğini kabul etmişti.
Kaynak: AA