Fındık Üreticilerine Sonbahar Uyarısı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce fındık bahçelerinde sonbaharda yapılması gereken işler konusunda uyarıda bulunuldu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, sonbaharın bugünlerinde budama konusunda öncelikle dip sürgünü temizliği yapılması gerektiği belirtildi.

Yaşlanan, kuruyan, hastalık ve zararlılara maruz kalan fındık dallarının dip kısımdan çıkarılması ve bahçeden uzaklaştırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, budamanın, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, bitki beslemeye işaret edilerek, "Toprak ve yaprak analiz sonuçlarına göre, fındığın ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinden fosforlu ve potasyumlu gübreleri, hayvan gübresi ve kireç, ekim, kasım, aralık aylarında tekniğine uygun olarak tatbik edilmelidir." ifadesi kullanıldı.

Zirai mücadelenin önemine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastalık bulaşma kaynağının özellikle küllemenin azaltılması için dökülen yapraklar toplanarak yok edilmelidir. Hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Budama iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir. Dalkırana karşı mekanik mücadele olarak, zarar görmüş dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kültürel işlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılırsa, verim ve kalite yüksek olacaktır."

Kaynak: AA