Dört Ülke Sınır Güvenliğini Güçlendirmek İçin Bir Araya Gelecek

Sudan, Libya, Çad ve Nijer arasındaki ortak sınır güvenliğini güçlendirmek için 4 ülkenin bakanları Çad’ın başkenti N’Djamena’da Çarşamba günü bir araya gelecek.

Sudan, Libya, Çad ve Nijer arasındaki ortak sınır güvenliğini güçlendirmek için 4 ülkenin bakanları Çad’ın başkenti N’Djamena’da Çarşamba günü bir araya geliyor. İki gün sürecek toplantı, dört ülkenin istihbarat servislerinin yanı sıra yabancı, savunma ve içişleri bakanlıklarının katılımıyla gerçekleştirilecek. Sudan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, toplantının sınır bölgelerindeki kalkınma projelerinin yanı sıra terörle mücadele, insani ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı ve sınır ötesi suçlarla mücadele yollarının ele alacağını söyledi.



Geçtiğimiz Nisan ayında Nijer’in başkenti Niamey’de yapılan toplantıda Sudan, Çad, Libya ve Nijer bölgedeki uluslar üstü suça karşı savaşmak için silahlı kuvvetlerinin “eylemlerini koordine etmeyi” kabul etmişti. Dört ülke, sınır güvenliği ve uluslararası organize suçlarla mücadele için işbirliği mekanizmasının kurulmasına karar vermişti. Ortak sınırları kontrol etmek ve denetlemek için bir anlaşma imzalamıştı. Libya’daki Muammer Kaddafi rejiminin çöküşünden sonra siyasi istikrarsızlık tüm bölgeyi ve özellikle de Nijer, Çad ve Sudan’ı olumsuz etkiledi.

Maghreb ve Boko Haram’daki El Kaide Nijer ve Çad’a karşı ciddi bir tehdit oluştururken, Sudan silahların Darfur’a taşınmasını ve paralı askerlerin Libya’ya göç etmesini önlemeye çalışıyor.
Kaynak: İHA