İzmir'de 'Sıfır Atık' Uygulamaları

"Sıfır Atık" projesi kapsamında İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 9 ayda toplam 14 ton atık ayrıştırıldı, 9 ton kağıt, 1 ton plastik geri dönüşüme gönderildi.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan "Sıfır Atık" projesiyle ilgili kentteki çalışmaların artarak devam ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında müdürlükte 9 ayda toplam 14 ton atık ayrıştırıldığını, 9 ton kağıt, 1 ton plastiğin geri dönüşüme gönderildiğini belirten Varan, bu sayede 158 ağacın kesilmekten kurtarıldığını, 2 bin 507 metrekare ormanlık alanın yok olmaktan kurtarıldığını, bin 700 kilogram sera gazı salınımının, 14 varil petrol kullanımının engellendiğini ifade etti.

Varan, 42 bin 900 kilovat enerji, 260 metreküp su, 43 metreküp depolama alanı, yüzde 9 cam hammadde tasarrufu sağlandığını aktararak, şöyle devam etti:

"Müdürlük tarafından tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu önemli projeye hazır hale getirmek için bilgi ve birikim paylaşılarak kılavuzluk yapıldı. Projenin başarılı olması için en önemli ayaklarından biri olan eğitim ayağına kurum tarafından özel olarak destek verilmektedir. Bu kapsamda 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başlangıcında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile belirlenen her düzeyde toplam 40 okulda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik elemanları tarafından 'Sıfır Atık' projesi tanıtılmış, geri dönüşüm hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Projenin başladığı günden beri ise il genelinde 4 bin 500 kişiye ulaşılmış ve eğitim verilmiştir."

Kaynak: AA