Engelli Çocuklar Ev Ortamında Hayatı Öğreniyor

Tunceli'de engelli gençler, özel olarak hazırlanan uygulama merkezinde ev ortamında uygulamalı eğitim görerek hayata hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 81 ilde başlattığı "Uygulama Evi" proje kapsamında Tunceli'de oluşturulan okulda 28 engelli genç kişisel temizlik, yatak toplama, temizlik, yemek toplama ve servis etme, mutfak aletlerini kullanma gibi gündelik işleri uygulamalı olarak öğreniyor.

Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Serhat Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunceli'de hayata geçirilen projeden 28 engelli gencin faydalanacağını belirtti.

Projenin amacının engelli gençleri bu merkezlerde uygulamalı eğitim vererek hayata hazırlamak olduğunu ifade eden Yıldız, "Öğrencilerimizin günlük bakım ve öz bakım becerilerini okulumuzda kurduğumuz evde gerçekleştirebilmeleri için çalışıyoruz. Hem velilerimizin hem de öğrencilerimizin bu projeden faydalanmasını istiyoruz." dedi.

Projenin Tunceli'de yeni başlatıldığını ve öğrencilere uygulamalı eğitimler vermeye başladıklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Amaçladığımız şey öğrencilerin burada öğrendiklerini ev ortamına, günlük yaşamlarına, sosyal hayatlarına entegre edebilmeleri. Velililer için de çocukların kendi başına hareket edebilmeleri çok önemli. Çocuklar çok mutlu burada. Öğretmenleriyle beraber kendi başlarına bir şey yapabilmenin zevkini yaşıyorlar uygulama evinde. Bu bizim için de velileri için de çok önemli bir şey."

Özel eğitim öğretmeni Cansu Nasifoğlu Gür ise, projenin amacının engelli çocuklara günlük yaşam becerileri kazandırmak ve bunları bağımsız olarak yapabilmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Uygulama evlerinin çocuklara ciddi katkılar sağlayacağını belirten Gür, şunları kaydetti:

"Uygulama evleri bir evde bulunan tüm eşyaları içinde barındırıyor. Özel eğitim gerektiren çocuklarla, çocukların ev içerisinde karşılaşacağı tüm durumlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bulaşık yıkama, yatak düzeltme, öz bakım becerileri, yemek pişirme, yemek servis etme gibi becerilerin hepsini ve daha fazlasını burada çalışabiliyoruz. Burada çalışma çok işlevsel olduğu için çocuklar da çok mutlu olarak çalışıyorlar. Başarılı bir kazanım süreci yaşıyoruz."

Kaynak: AA