Edirne'nin Bulgarlardan Alınmasında Kuşçubaşı Eşref Etkisi

Edirneli araştırmacı Cengiz Bulut, "Kuşçubaşı Eşref ve 118 fedaisi tarafından ani bir baskın ile Edirne'deki Bulgar ordusuna ait askerler bertaraf edildikten sonra Türk ordusu da 23 Temmuz 1913 tarihinde Enver Paşa komutasında Edirne'ye giriyor. " dedi.

Bulut, Türk Ocakları Edirne Şubesinde düzenlenen "Edirne Tarihine Yolculuk" konferansında yaptığı konuşmada, Balkan Harbi'nde Selimiye Camisi ve kentteki birçok tarihi mekanın Bulgar top atışlarıyla zarar gördüğünü söyledi.

Bulgarların savaş kurallarına sadık kalmadığını ve insanlık dışı her şeyi Edirne'de uyguladıklarını anlatan Bulut, "Kuşçubaşı Eşref ve 118 fedaisi tarafından ani bir baskın ile Edirne'deki Bulgar ordusuna ait askerler bertaraf edildikten sonra Türk ordusu da 23 Temmuz 1913 tarihinde Enver Paşa komutasında Edirne'ye giriyor." dedi.

Tarih kitaplarında bu konuyla ilgili çeşitli bilgiler olduğunu ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

"Kimsi der, 'Edirne'yi Enver aldı' kimisi der, 'Edirne'yi Atatürk aldı.' Aslında ben bu iki bilgiye de katılmıyorum. Edirne'yi alan Kuşçubaşı Eşref'tir. Kuşçubaşı Eşref öyle bir adam ki, onun hayatını özellikle okuyun. Araplar ona 'Uçan Şeyh' derler. İngiliz ajanı Lawrance'nin baş belasıdır. Lawrance'in bir sözü vardır. Kuşçubaşı Eşref'in, 'siz Osmanlı'yı parçaladınız, Arapları, bizlerden kopardınız ama ben sizin başınıza bir bela saracağım ki 100 yıl sürecek' der. Daha sonra İrlanda meselesi ortaya çıkar ve İngiltere'ye asilik yapanların üzerinden bizim Osmanlı paraları çıkar. Yani müthiş bir adam Kuşçubaşı Eşref."

Enver Paşa'nın Teşkilat-ı Mahsusa'yı bütün dünyada örgütlediğini anlatan Bulut, "Kuşçubaşı Eşref de bu kapsamda Çatalca'da bir fedai grubu kurar. Teşkilat-ı Mahsusa'nın hala üyeleri açıklanmaz. Çünkü daha sonraki dönemde bu üyeleri birçok devletin başına geçer başkan olur. Ve hala çözülememiş bir muammadır. Bütün evraklar imha edilmiştir, kırıntı bilgiler çıkar." diye konuştu.

Konferansa, Türk Ocakları Edirne Şubesi Başkanı Yakup Öz ve üniversite öğrencileri katıldı.

Kaynak: AA