Assange'dan Ekvador Hükümetine Dava

Julian Assange, Ekvador hükümetini insan hakları ihlali yapmakla suçluyor.

Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Ekvador hükümetine karşı insan haklarının ihlal edildiği iddiasıyla dava açtı.

Wikileaks'ten yapılan açıklamada, Julian Assange'ın avukatı Baltasar Garzon aracılığıyla, Ekvador hükümetine karşı insan haklarının ihlal edildiği iddiasıyla dava açtığı bildirildi.

Açıklamada, Ekvador hükümetinin, Asange'ı, koruma kararını kaldırmak ve dışarıyla olan iletişimini kesmekle tehdit ettiği, gazetecilerin ve insan hakları kuruluşlarının büyükelçilikte Assange'ı ziyaret etmelerine izin verilmediği öne sürüldü.

Ayrıca Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde üç jammer ile Assange'ın telefon ve internet iletişimin engellendiği iddia edildi.

- Hükümetle arasındaki "kedi" polemiği

Ekvador salı günü İspanyolca gönderdiği bildiriyle Assange'dan, büyükelçilikte birlikte kaldığı kedisinin bakımıyla ilgilenmesini istemişti.

Kendi tuvalet ve banyosunu temizlemesi gibi kuralların yer aldığı bildiride Assange'a, ayrıca iyi bakmaması halinde kedisine el konulabileceği belirtilmişti.

Öte yandan, Ekvador hükümeti, Assange'ın mart ayında kesilen internet bağlantısının kısmen geri sağlandığı bilgisini paylaşmıştı.

Ekvador'un Assange'ın kedisine yaptığı muameleye ilişkin endişesinin ardında ne olduğu bilinmiyor.

- 6 yıldır büyükelçilikte yaşıyor

Guardian gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde de Assange'a gönderilen bildiride, internet üzerinden siyasi konularda yorum yapmaması talimatı verildiği kaydedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 6 yıldır Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da 2 kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi geçen yıl Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından mart ayında yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.
Kaynak: AA