UITP Türkiye Konferansı Bursa'da Gerçekleştirildi

Konferansa, Türkiye'nin yanı sıra Belçika, İsviçre, Almanya, İtalya, Finlandiya ve Norveç'ten taşımacılık sektöründen uzmanlar ve sektör temsilcileri katıldı.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından "Toplu Taşımacılıkta Bilgi Teknolojileri ve Dijitalleşme" temasıyla organize edilen Türkiye Konferansı Bursa'da yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BURULAŞ'ın ev sahipliğinde, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hızlı kentleşmenin şehri yönetenlere farklı yetenek ve alt yapılarla iş yapma zorunluluğu getirdiğini ifade etti.

Gelişen kentlerin düşük nüfus profiline sahip bölgeler için geliştirilen ulaşım metotlarıyla yönetilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Aktaş, her zamankinden daha fazla veriye dayalı, kontrol edilebilen ve ölçülebilen bir hizmet ağının örülmesi gerektiğini söyledi.

Aktaş, bu konuda birinci sorumluluğun yerel yöneticilere düştüğünü belirterek, "Akıllı şehircilik anlayışıyla teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak ulaşımdan eğitime, enerjiden çevreye kadar birçok alanda ihtiyaçları tek tek belirleyebiliriz. Bu analizlerden yola çıkarak maksimum hizmet üretebiliriz. Olayın sadece ulaşım boyutunda değiliz. Su tüketiminden otopark kapasitesine, otobüs-raylı sistemdeki kişi sayısından araçlardaki klima durumuna kadar birçok alanda yoğun bir çalışma içindeyiz." dedi.

Şehirlerin artık, babadan kalma usullerle yönetilemeyeceğine değinen Aktaş, şöyle devam etti:

"Kritik seviyelere ulaşan kent içi ulaşımda akıllı kavşak uygulamalarıyla vatandaşımıza bir nebze olsun nefes aldırdık. Bazı bölgelerde yaşanan ciddi sıkıntılar, bu uygulamayla aşılmış oldu. Bu daha başlangıç. Trafiğin ölçülebilir, verimli ve yönetilebilir olması yönünde ihtiyaç olan teknolojik alt yapı ve donanımı oluşturmamız gerekiyor. En fazla iki yıl içinde Bursa'da trafik konusunu şehrin gündeminden çıkarmayı düşünüyoruz. Buna yönelik ciddi çalışmalar içindeyiz."

UITP Genel Sekreteri Mohamed Mezghani de kurumunun Türkiye Konferansı nedeniyle Bursa'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

UITP'nin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Mezghani, konferansta sürücüsüz araçlar, yeni nesil ücret toplama sistemleri, yapay zeka, siber güvenlik, işletme planlama optimizasyonu ve bakım konularının yanı sıra kent içi ulaşım ve mobil uygulamalar, veri ekonomisi ve kestirimci bakım uygulamalarının ele alınacağını ifade etti.

BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar ise son yıllarda insanların artık rahat ve konforlu yolculuk yapmak istediğini vurguladı.

Düzenlenen organizasyonda sayısallaşma ve dijitalleşmenin toplu taşımacılığa katkıları üzerinde duracaklarını belirten Çapar, şunları kaydetti:

"Konferansın sektöre sağlayacağı katkıların en temel sonucu konfor olacak. İnsanlar, araçlarının nerede olduğunu, ne zaman gideceklerini, sevdiklerine en hızlı nasıl ulaşacaklarını öğrenmek istiyor. Adli vakalarda kendilerini savunacak görüntülerin var olduğunu, toplu taşıma araçlarında klimanın çalışıp çalışmadığını bilmek istiyor. Bu şekilde bir dünya arzuluyorlar. Bu etkinlik, inşallah beklentilerin karşılanması noktasında ciddi bir vizyon ortaya koyacak."

Açılış konuşmalarının ardından UITP ve Marmara Belediyeler Birliği (MBB) arasında iş birliği ve eğitim merkezi kurulması yönünde protokol yapıldı. Protokol, MBB adına Aktaş ile Mezghani tarafından imzalandı.

Belçika, İsviçre, Almanya, İtalya, Finlandiya ve Norveç'ten taşımacılık uzmanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı konferans, oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA