Kocaeli'de FETÖ/PDY Davası

FETÖ/PDY'ye yardım niteliğinde faaliyetlerde bulundukları iddia edilen 2 kişinin yargılanmasına başlandı.

Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yardım niteliğinde faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan 2 kişi hakim karşısına çıktı.

Darbe girişimi sonrası kayyum atanan Kocaeli'deki 3 şirketin, hesap ve işlemleri üzerinde yapılan ayrıntılı araştırmalar sonucu örgüte finansal yardımda bulunduğu iddiasıyla Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Duruşmaya, 18 Ekim 2017'de "silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 6 yıl üçer ay hapis cezasına çarptırılan şirketlerin ortakları Murat Ç. ve Hüseyin K. ile avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlanan sanıklara, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamenin özeti okundu.

Söz verilen sanık Hüseyin K, hüküm özlü olarak Silivri Cezaevi'nde bulunduğunu, dosyasının Yargıtay'ın bozması sonucu istinafta olduğunu söyledi.

Davaya konu soruşturma sonrası "etkin pişmanlık" kapsamında beyanda bulunduğunu ve bunun hala geçerli olduğunu belirten Hüseyin K, bir dönem hayır işleri yapan bir sivil toplum örgütü olduğunu düşündüğü yapının içerisinde bulunduğunu ifade etti.

Hüseyin K, yapının mütevelli heyetinde yer alarak 2015'e kadar sohbet toplantılarına katıldığını dile getirerek, "Ancak davaya konu şirketlerle ilgili faaliyetlerimin bu yapıyla hiçbir alakası yoktur. İddianamede belirtilen ortağı olduğum şirketler Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulan ve bu kanun sınırları içerisinde faaliyet gösteren şirketlerdir." diye konuştu.

Ortağı olduğu şirketlerin FETÖ'yü finanse etmesinin söz konusu olmadığını ve iddianamede belirtilen işlemlerin destek amacıyla değil, ticari faaliyetler kapsamında yapıldığını ileri süren Hüseyin K, hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını ve kayyum atanması kararlarının kaldırılmasını talep etti.

- "Söz konusu yapının içerisinde bir dönem bulundum"

Sanık Murat Ç. de gönüllü bağışlarla büyüdüğünü sandığı ve hayırlı işler yaptığını düşündüğü yapı içerisinde bir dönem bulunduğunu kaydetti.

Etkin pişmanlık kapsamında ifadesinde örgütle ilgili bildiklerini anlattığını ancak davaya konu iddianamedeki suçlamaların söz konusu yapıyla hiçbir alakasının olmadığını iddia eden Murat Ç, bu husustaki suçlamaları reddetti.

Çakmak, FETÖ'ye destek amacıyla hiçbir ticari faaliyette bulunmadığını, "kara para" aklamadığını ve finansman sağlamadığını öne sürerek, "Bu şirketlerde görev aldığım süre içerisinde şirket menfaatleri içerisinde hareket ettim. Ticaret hayatında hangi şirketle veya bankayla çalışılacağı yasal engel olmadıkça serbesttir. Ben de yasalar çerçevesinde yasal bir banka olan Bank Asya'yla çalıştım." ifadelerini kullandı.

Etkin pişmanlık kapsamındaki ifadelerinin dosyada bulunan Vergi Denetleme Kurulu ve MASAK raporu gibi raporların içeriğiyle desteklendiğini savunan Çakmak, bundan dolayı şirketindeki kayyumun kaldırılması ve etkin pişmanlık kapsamındaki ifadelerinin dikkate alınmasını istedi.

- Tanıklar dinlenildi

Tanık İ.D. ise Murat Ç'nin yönlendirmesiyle KASİAD'a üye olduğunu ve davet etmesi üzerine 2013-2014'te sohbet toplantılarına katıldığını belirtti.

Tanık M.M.K. ise bir dönem KASİAD başkanlığı yapan kardeşinin anlatımları ve sosyal çevresinden işittiği kadarıyla Murat Ç'nin örgütün mütevelli heyetinde olduğunu bildiğini ancak konumu ve faaliyetleri hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını savundu.

Mahkeme heyeti, kayyum atama kararlarının gelecek celse değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 6 Aralık'a erteledi.

- İddianameden

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları, ortağı ve yetkilisi oldukları davaya konu şirketlere ait tüm mal varlığı değerlerinin müsaderesi talep ediliyor.
Kaynak: AA