Irak Meclisi Cumhurbaşkanı Seçmek İçin Toplanacak

Irak Meclisi’nin yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün toplanması bekleniyor. Dün yapılması planlanan seçim, iki Kürt partisinin anlaşamaması ve yasal sayının sağlanamaması nedeniyle bugüne ertelenmişti.

Meclis’te yasal sayının sağlanmaması ardından meclisi terk eden eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği adayı Berhem Salih mecliste olup bitenleri bir “Siyasi şantaj” olarak nitelendirdi. Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Fuat Hüseyin’i aday gösterirken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Berhem Salih’in aday gösterilmesi konusunda ısrarcı tutumunu sürdürüyor. İki büyük Kürt partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında kızışan cumhurbaşkanı rekabetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimini (IKBY) etkileyecek gibi gözüküyor.

Saddam rejimin çökmesinin ardından ülkede yapılan 3 genel seçimin ardından Cumhurbaşkanılığı makamı Talabani’nin partisine verilmişti. Ancak son seçimlerden sonra, KDP Başkanı Barzani Irak Cumhurbaşkanlığı makamının Kürt halkının hakkı olup hiçbir grup ve şahsa ait görülemeyeceğini belirtmişti. Irak anayasasında, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı olmak üzere üç ana makamın paylaşımı hakkında bir madde olmamasına rağmen 2005 yılında gerçekleştirilen ilk seçimlerden buyana Cumhurbaşkanlığı Kürtler, Başbakanlık Şiiler ve Meclis Başkanlığı Sünniler arasında paylaşılıyor.
Kaynak: İHA