Emir Bebek Ameliyat Olursa 'Anne' Diyebilecek

Biyonik kulak (Koklear implant) ücretlerinin artması sonucu üretici firmalar ile hastaneler arasındaki anlaşmazlık yüzünden Aydın’da yaşayan doğuştan işitme engelli 14 aylık Emir İnanç Ödemiş bebek, ameliyat olamıyor.

Emir Bebek Ameliyat Olursa 'Anne' Diyebilecek
Aydın’ın Efeler ilçesinde Onur ve Gülşah Ödemiş çiftinin doğuştan işitme engelli 14 aylık çocukları Emir İnanç Ödemiş ameliyat olacağı günü bekliyor. Emir bebeğin ameliyat olabilmesi için biyonik kulak üretici firmaları ile hastaneler arasındaki döviz kurlarının artışından kaynaklanan sorunun giderilmesi ve durdurulan ameliyatların tekrar başlaması gerekiyor. Anne Gülşah Ödemiş, ameliyatların bir an önce başlaması gerektiğini belirterek, “Çocuğumun anne demesini duymak istiyorum” diye konuşarak yetkililerden yardım istedi.

Anne Gülşah Ödemiş çocuğunun uygulanan testlerde işitme engelli olduğunu öğrendiklerini belirterek, “7 Ağustos 2017 tarihinde doğum yaptım. 4 gün sonra yeni doğan işitme testine girdik. Testte kulaklarının duymadığı ortaya çıktı. Önce Aydın Kadın Doğum Hastanesine, sonrasında da sevkle Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne gittik. Burada bütün testler uygulandı. Koklear implant ameliyatı olunmasına karar verildi, bütün işlemler gerçekleştirildi.

Hastaneden ameliyat tarihi aldık ama doktor tercihimizden dolayı İzmir’de ameliyat olmasına karar verdik. 9 Ağustos 2018’e ameliyat tarihi aldık. Ama ameliyatların durdurulduğunu öğrendik. İki aydır ameliyat olmayı bekliyoruz. Devletimizden yardım bekliyoruz. En kısa sürede ameliyatların başlamasını istiyoruz. Çocuğumun anne demesini duymak istiyorum. Benim sesimi duysun, kendi sesini duysun. Kendi adını bilsin istiyorum. 18 aylığa kadar duyması çok önemli dil gelişimi için. Eğer bu süreçte yapılırsa bu ameliyatlar onun için de bizim için de daha iyi olacaktır” dedi.

Baba Onur Ödemiş ise yaşanan fiyat anlaşmazlığının bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ederek; “Özel bir hastaneden 9 Ağustos’ta ameliyat tarihi aldık. 7 Ağustos’ta doktorumuz beni arayıp, cihazı temin edemediklerini, firmaların cihazı vermediğini, kurdan dolayı fiyat değişikliği olduğunu belirtip, firmaların cihazı vermek istemediklerini söyleyip, ’ameliyatı 29 Ağustos tarihine erteleyelim’ dedi.

29 Ağustos’tan bir iki gün önce doktoru ben aradım, ameliyatımızı olacak mıyız diye. Firmaların SGK ile anlaşmayı sağlayamadıklarını ve ameliyatın olamayacağını öğrendik. Doktorumuz, fiyat anlaşmazlığı yüzünden tüm Türkiye’de ameliyatların durdurulduğunu belirtti.

O günden bugüne dek bekliyoruz. Bir an önce ameliyatların başlaması gerekiyor. Bu ameliyatları kendi imkanlarımızla da yaptırabiliriz. Bizim için bu çok zor, çünkü tek kulak için bize çıkartılan maliyet 100-150 bin TL cihazın markasına göre değişiyor fiyatlar. İki kulak için yaklaşık 300-350 bin TL civarında. Bunu tabi kendi imkanları ile taktırabilenler oluyor. Ama bunları 7 yılda bir yeniliyor devlet. Çünkü işletim sistemi olan bir cihaz. 7 yılda bir değiştirebiliyoruz cihazı, daha iyi duyabilsin diye. Eğer kendimiz taktırdığımız zaman devlet bunun hiçbir aşamasına karışmıyor. Yedi yılda bir yenileme sözü vermiyor. O yüzden devletimizin bir an önce bu ameliyatları tekrar başlatıp, çocuklara hayat vermesini istiyoruz. Artık devletle firma arasındaki anlaşmaya kalmış, beklemekten başka çaremiz yok” diye konuştu.

Kaynak: İHA