Bayburt Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yılı Açılış Töreni

Bayburt Üniversitesi’nin 2018-2019 akademik yılı açılış törenine katılan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, “Bugün bütün ülkeler imkanlarını sonuna kadar kullanarak eğitime daha fazla kaynak ayırıyor” dedi.

Bayburt Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yılı Açılış Töreni
Bayburt Üniversitesinin 2018-2019 akademik yılı açılış töreni Baberti Külliyesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törene Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Adalet Komisyonu Başkanı Menderes Akar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bir sunum gerçekleştiren Ağbal, ülkelerin eğitime ve araştırma ve geliştirmeye ayırdığı kaynaklara dikkati çekti. Bütün ülkelerin imkanlarını sonuna kadar kullanarak eğitime daha fazla kaynak ayırdıklarını ifade eden Ağbal, "Bugün bütün ülkeler imkanlarını sonuna kadar kullanarak eğitime daha fazla kaynak ayırıyor. Daha fazla hoca yetiştiriyor. Türkiye’nin 2000’li yıllardan sonra uygulamış olduğu eğitime ulaşımın artırılmış olması, eğitimde kalitenin artırılması ve gerek okul öncesi, gerekse yüksek öğretime bu kadar çok kaynak ayırması bütün illerde, ilçelerde yüksek öğretim kurumlarını var etmesinin temel motivasyonu aslında dünyadaki bu gelişmeler” dedi.

Araştırma ve geliştirmenin artan önemine de değinen Ağbal şunları kaydetti:

"2015 yılında Türkiye’nin yüzde 1’e yakın bir Ar-Ge harcaması var milli gelire oranla. Hala hedeflerimizin gerisindeyiz. Ar-Ge harcamaları arttırma konusunda hala çok çaba sarf etmemiz lazım. Başı çeken ülkelerin Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımlarını daha da arttırdıklarını görüyoruz. Aynı mesafede, aynı şekilde koşmuyoruz. Eğer biz koşmazsak başkaları bizden daha fazla koşacak. Onun için Ar-Ge’ye, yeniliğe olabildiğince daha fazla kaynak ayırmak en stratejik derecelerimizden bir tanesi olacak. Son 16 yılda bu anlamda çok önemli mesafeler kaydettik. Özellikle araştırma altyapısının güçlendirilmesi, laboratuvarların kurulması, merkezi laboratuvarların kurulması, öğretim üyesi sayısının arttırılması ama bizim hala çok daha fazla şeyler yapmamız gerekiyor."

Ağbal ayrıca Baberti Külliyesi Mustafa Köseoğlu camisi açılış törenine katıldı.

Kaynak: İHA