Zeytinli Köfteyle Damakları Şenlendiriyor

Zeytinli dondurma, baklava, tost ve reçelin yapıldığı Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Alman uyruklu eşiyle karavan mutfakta fastfood yiyecekleri tüketime sunan görme engelli aşçı Namık Tuncel'in yeşil, çizik ve kırma zeytinle yoğurduğu köftesi ilgi odağı oldu.

Yeşil zeytin ve zeytinyağı üretiminde önde gelen Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Alman uyruklu eşiyle karavan mutfakta fastfood yiyecekler hazırlayıp satan görme engelli aşçı Namık Tuncel'in yeni tüketime sunduğu zeytinli köfte büyük beğeni topladı.

Sofralık siyah ve yeşil zeytini çekirdeğinden ayırıp, ince ince keserek köfte harcına katan Namık Tuncel, elde ettiği karışımı iyice yoğurarak yaptığı köfteleri ızgarada pişirip servis ediyor.

Karavan mutfağında normal köftenin porsiyonunu 10 liradan satan Tuncel, zeytinli köftenin porsiyonunu ise 12 liradan müşterileriyle buluşturuyor.

Daha önce zeytinli dondurma, baklava, tost ve reçelin yapıldığı Ayvalık'ta Tuncel'in, siyah zeytinin yanı sıra çekirdeğinden ayrılmış, yeşil, çizme ve kırma gibi tüm zeytin çeşitleriyle kolayca hazırlanabilen köftelerine müşterilerinin ilgisi yoğun oldu.

Namık Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır Ayvalık halkına mutfakta farklı lezzetler sunmaya çalıştığını belirterek, bunların arasında Antep fıstıklı köftenin de bulunduğunu kaydetti.

Zeytin ve zeytinyağının merkezlerinden Ayvalık'ta zeytinli köfte yapmak istediğini anlatan Tuncel, şöyle konuştu:

"Önce bunu denedim. Zeytini çekirdeğinden ayırıp, küçük küçük doğradım. Kıyma ile yoğurdum, baharatları da köfte harcına koyunca ortaya bu değişik lezzet çıktı. Önce arkadaşlarıma ve dostlarıma sundum bu tadı. Onların hoşuna gitti. Sonrasında da karavan mutfağımızdaki menüye bu tadı da dahil ettik. Zeytinli köfte sunduğumuz müşteriler başlangıçta çekimser kaldı. 'Zeytinden köfte mi olur?' gibi sorulara muhatap kaldık. Ama bir kez tadınca tutkunu oldular. Çok farklı bir lezzet. Kıyma, zeytinyağı ve zeytin birleşince ortaya enfes bir damak tadı çıkıyor."

- "Denenmemiş müthiş tatları keşfetmeye çalışıyoruz"

Tuncel, bir kilogram kıymada, 100 ila 150 gram arasında zeytin kullandığını aktararak, "Fazla zeytin, kıymayı boğarak tadını bozuyor. Burada önemli olan zeytinin çok küçük ve ince olarak kesilmesidir. Oranın çok iyi tutturulması gerekiyor." diye konuştu.

Lezzetli bir köfte için Ayvalık yöresine ait zeytinleri tercih ettiğinin altını çizen Tuncel, "Zeytin zaten yağlı olduğu için, köfteyi yapacağınız kıymanın yağsız olması gerekiyor. Yeşil zeytinin çekirdeğini çıkarmakta zorlanıyorum. Bu yüzden en fazla siyah zeytini tercih ediyorum." dedi.

Tuncel, Türk mutfağının son derece zengin olduğuna işaret ederek, "Herkes, damak tadına uygun lezzetleri hayata geçirebilir. Biz de eşimle farklı lezzetler elde edebilmek için sürekli farklı tatlarla deneyler yaparak, daha önce hiç denenmemiş müthiş tatları keşfetmeye çalışıyoruz. Zeytinli köfte de bunun bir sonucu." ifadesini kullandı.

Müşterilerden Fatoş Tavşan, zeytinli köfteyi çok beğendiğini belirterek, "Bu tat muhteşem ötesi bir lezzet, harika. Bu köftenin tarifini bana verebilirlerse, evde mutlaka yapmayı, denemeyi isterim." dedi.
Kaynak: AA