Bakü'de 'Duyulmayan Çığlık Hocalı' Sergisi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Gazi Üniversitesi (GÜ) Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu üyelerinin Hocalı katliamına ilişkin eserlerinin yer aldığı "Duyulmayan Çığlık Hocalı" resim ve heykel sergisi açıldı.

Bakü'de 'Duyulmayan Çığlık Hocalı' Sergisi
Azerbaycan Medeniyet ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde düzenlenen serginin açılışına üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ceyran Mahmudova, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Sanatı Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Meltem Demirci Katırancı, topluluk üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Mahmudova, sevinçte ve kederde Azerbaycan'la bir oldukları için Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Türk Sanatı Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Katırancı, Hocalı katliamını duyurmak için Şubat 2018'de "Duyulmayan Çığlık Hocalı" yarışması düzenlediklerini bildirdi.

Yarışmaya sunulan eserlerden 56'sının sergilenmeye değer bulunduğunu belirten Katırancı, daha önce Ankara'da sergiledikleri bu eserlerden 17 resim ve 2 heykeli Bakü'ye getirdiklerini söyledi.

Katırancı, eserlerin bir kısmını Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğine, bir kısmını da Azerbaycan Medeniyet ve Güzel Sanatlar Üniversitesine hediye ettiklerini anlattı.

Akademisyenler ve öğrenciler, sergiye büyük ilgi gösterdi.

- Prof. Dr. Kuru'ya fahri profesörlük unvanı

Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kuru, Azerbaycan Medeniyet ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde "Anadolu'dan Kafkaslara Ermenilerin gerçekleştirdiği kültürel katliamlar" sunumu gerçekleştirdi.

Kuru, sunumunda Ermenilerin 1. Dünya Savaşı yıllarında ve sonrasında Türklere sadece insani değil, büyük kültürel kayıplar da yaşattığını söyledi.

Ermenilerin, Türklerin belgeleri olabilecek hemen her şeyi büyük bir hırs ve kinle yok ettiğini belirten Kuru, Ermeni çetelerinin Anadolu'da, Adana, Kayseri, Erzurum, Erzincan, Van, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Iğdır, Kars gibi bölgelerde sadece belgelerine sahip olunan ve tümü sivil 518 bin 301 Müslüman'ı katlettiklerinin tespit edildiğini bildirdi.

Ermenilerin gerçekleştirdiği kültürel katliam sonucu yok ettiği eser sayısının bir konferans süresine sığamayacak kadar fazla olduğunu vurgulayan Kuru, Türkiye'de Adana, Maraş, Gaziantep, Erzurum, Van, Bitlis ve Kars, Azerbaycan'da ise Bakü ve Şamahı'da Ermenilerce Türklere ait kültürel varlıklara yapılan saldırıları örnekler vererek anlattı.

Kuru'nun sunumunu Azerbaycan Medeniyet ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmudova ile üniversitenin bilim kurulu üyeleri de izledi. Mahmudova'nın önerisi ile bilim kurulu Prof. Dr. Kuru'ya fahri profesörlük unvanı verilmesini kararlaştırdı.

Kaynak: AA