Yayla Ve Obalardaki Kadastro Sorunu İçin Ortak Çalışma Kararı

Giresun'da, bazı belediye başkanlıkları tarafından Gümüşhane ile ortak kullanılan yayla ve obalarda kadastro sorunlarının çözümü için ortak çalışma başlatılması kararı alındı.

Giresun'da, bazı belediye başkanlıkları tarafından Gümüşhane ile ortak kullanılan yayla ve obalarda kadastro sorunlarının çözümü için ortak çalışma başlatılması kararı alındı.

Tirebolu Ziraat Odası 15 Temmuz Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin, Güce Belediye Başkanı Aytekin Geçgel, Tirebolu Belediye Başkan Yardımcısı Besim Kadıoğlu, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve köy muhtarları katıldı.

Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin, burada yaptığı konuşmada, iki il tarafından ortak kullanılan yayla ve oba evlerinin imar barışıyla kayıt altına alınması nedeniyle kadastro sorununun ortaya çıktığını öne sürdü.

Tekin, 2009 yılında bölgede yapılan kadastro çalışmasında il idari sınırlarının aşılması nedeniyle bu sorunun oluştuğunu savunarak, "Köy sınırlarına alınan yayla ve obalar ile meralar hatalı şekilde kadastroya işlenmiş. Gelecekte özellikle mera alanları hususunda büyük sorunlar çıkabilir. Sıkıntılar yaşanmaması için mutlaka çözüm sağlanmalı." dedi.

Tekin, kadastro çalışmasının iptali, yayla ve oba sınırlarının yeniden belirlenmesi için her iki ilin milletvekillerinin yanı sıra ilgili bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"2009 yılında yapılan kadastro çalışması imar barışı ile birlikte ortak kullanılan yayla ve obalarda mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Giresunlu yaylacıların yoğun kullandığı bazı bölgeler Gümüşhane sınırlarında kalmakta. İleride komşular arasında sıkıntı oluşturmayacak şekilde yeniden kadastro çalışması ile çözülmeli. Bölge milletvekilleri ile ilgili bakanlıklar nezdinde hatanın düzeltilmesi için girişimlerimiz olacak."

Yüzyıllardır Giresun ve Gümüşhane halkının bazı yayla ve obalar ile meraları birlikte kullandıklarını dile getiren Tekin, şunları aktardı:

"Bizim yaylalarımız muhteşem. Yaylayı, çimeni paylaşmak, dostlukları yaşatmak istiyoruz. Çocuklarımız gelecekte buralarda huzur içerisinde yaşasın. Turizm yatırımlarıyla buralar canlanır, insanımız yeni gelir kaynaklarına kavuşur."

Güce Belediye Başkanı Aytekin Geçgel ise Güce halkının yoğun olarak Giresun ile Gümüşhane arasında ortak kullanılan yayla ve obaları kullandıklarını söyledi.

Geçgel, kadastro çalışmasının yeniden yapılmasını arzu ettiklerini belirterek, "Ortadaki sorunun çözümünü istiyoruz. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Mutlaka kadastro çalışmaları yeniden yapılmalı." dedi.
Kaynak: AA