Rus Patrikliği Ortak Ayini Yasakladı

İstanbul Fener Patriğinin Ukrayna kilisesinin Moskova’dan bağımsızlığını tanımasının ardından Rusya Ortodoks kilisesi de dünyadaki 300 milyon Ortodoks Hristiyanın otoriter yapı olarak tanıdığı İstanbul Patrikliği ile bağlarını kopardı.

Rus Patrikliği Ortak Ayini Yasakladı
Bu bölünmenin 1054’de Ortodoks kilisesinin Katolik kilisesinden ayrılmasından sonraki en büyük bölünme olarak görüldü.

Karar pazartesi günü Rus Ortodoks Kilisesi’nin karar organı Kutsal Sinod kurulu tarafından alındı. Metropolitan Hilarion geçen hafta İstanbul patriğinin Ukrayna Kilisesinin bağımsızlığını tanıma hareketinin tarihi gerçeğe aykırı olduğunu söylemişti. Ukraynalıların çoğu Kiev’in merkezinde dua ederek İstanbul Patriğinin bu kararını alkışlamıştı. İstanbul Patrikliği, bu kararla 1686’da Kiev Ortodoks kiliselerini Moskova’ya bağlama kararından geri adım atmış oldu.

İstanbul Patrikliği bu kararıyla, Ukrayna’da Rus patrikliğinin tanımadığı ve aforoz ettiği Ukrayna’daki iki papaz ile ilgili aforoz kararını da tanımamış oldu.

Moskova, anlaşmazlığın çatışmaya dönmesi konusunda endişelerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta güvenlik konseyini toplayarak konuyu görüşürken, Rus Ortodoks Kilisesi İstanbul’un kararından gere dönerek bölünmenin durmasını umut ettiğini söylemişti.

UKRAYNA’NIN İSTANBUL PATRİKLİĞİ’NİN HAREKETİNE TEPKİSİ

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, kilisenin bağımsızlığının Ukrayna’nın bağımsızlığı ile ilgili olduğunu belirterek, "Bu Ukrayna’nın milli güvenliği meselesidir. Bu Ukrayna’nın devlet olma meselesidir” dedi.

Moskova’dan da bazı piskopasların, Ukrayna’nın farklı Ortodoks bölgelerinden din adamlarının bir araya gelerek Katedral olarak tabir edilen toplantıyla yeni kiliseye lider seçmek için toplanacakları kaydedildi.

Kaynak: İHA