Furkan Eğitim Ve Hizmet Vakfına Yönelik Soruşturma

Adana'da yürütülen soruşturma kapsamında aralarında vakfın kurucu başkanı tutuklu Alparslan Kuytul'un da bulunduğu 45 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin, terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden olan bölümü de kabul edildi.

Adana'da Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yönelik soruşturma kapsamında, vakfın kurucu başkanı Alparslan Kuytul'un da aralarında yer aldığı 45 kişi hakkında hazırlanan iddianamenin terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden olan bölümü de kabul edilerek dava açıldı.

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfına yönelik aralarında Kuytul'un da bulunduğu 9'u tutuklu 45 kişi için "suç işlemek amacıyla örgüt kurma yönetme, özel belgede sahtecilik, dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık, kamu kurum ve kuruluşları, ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve mal varlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen dava dosyasındaki inceleme tamamlandı.

Mahkeme heyetinin yaptığı incelemenin ardından iddianameyi kabulüyle, aralarında Kuytul'un da olduğu 45 kişi hakkında 21'er yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Mahkeme heyeti ayrıca ara kararla tutuklu sanıklardan G.K, T.Y.D, İ.D, K.S, E.A. ve Y.D'nin "tutuklu bulundukları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve benzer suçtan diğer sanıkların tutuksuz yargılanmalarını" dikkate alarak tahliye etti.

Sanıklardan Alparslan Kuytul, E.A. ve V.D'nin ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme, ayrıca sanıkların 22 Ocak 2019'da yargılanmaları için duruşma günü verdi.

- Davanın geçmişi

Adana'da yürütülen soruşturma kapsamında aralarında vakfın kurucu başkanı tutuklu Alparslan Kuytul'un da bulunduğu 3 kişi hakkında 41'er yıla, 42 şüpheli hakkında ise 21'er yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesince gönderilen iddianame kısmen kabul edilip, Kuytul hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme ve silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 20 yıl hapis, tutuksuz vakıf yöneticileri G.Y. ve M.Ç. hakkında ise "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 5'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Mahkeme, terör kapsamına girmeyen diğer suçlamalar yönünden görevsizlik kararı verip Kuytul, G.Y. ve M.Ç. ile diğer 42 kişi hakkındaki dava dosyasını Adana Cumhuriyet Başsavcılığına iade etmişti.

Dosya daha sonra incelenmek üzere Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Kaynak: AA