Kolombiya'da Silahlı Grupların Venezuelalı Göçmenleri Silah Altına Aldığı İddia Edildi

Kolombiya ordusundaki komutanlardan General Helder Giraldo, ülkede faaliyet gösteren terör gruplarının, Venezuelalı göçmenleri silah altına aldığını ileri sürdü.

Kolombiya medyasında çıkan haberlere göre, Kolombiya Sekizinci Tümen Ordu Komutanı General Giraldo, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) barış anlaşmasını kabul etmeyen muhalifler ve silahlı isyancı sol örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gibi grupların, ülkenin sınır bölgelerindeki Venezuelalı göçmenleri, tehdit, baskı ve iş vaatleri ile kandırarak silah altına aldığını söyledi.

Giraldo, terör gruplarının, silah altına aldıkları Venezuelalı göçmenlere suç işlettiğini savunarak son 3 ayda Venezuelalıların karıştığı suç sayısının 27 olduğuna dikkat çekti.

General Giraldo, yaklaşık 500 bin Venezuelalı göçmenin yaşadığı Kolombiya'da adam kaçırma, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı gibi suçlardan yakalanan bu göçmenlerin, Kolombiya vatandaşı olmadıkları için ülkelerine gönderilmek üzere göç idaresine teslim edildiğini söyledi.

El Colombiano gazetesinin Kolombiya Ordu İstihbaratına dayandırdığı habere göre, terör grupları, saflarına katmak için Venezuelalı göçmenlerin yaşadıkları zor durumdan faydalanıyor.

Venezuela'nın Tachira eyaletindeki öğretmen okulu müdürü Javier Tarazona, "Kolombiya'daki silahlı gruplar çocukların beynini yıkamak için Venezuela'daki okullara gidiyor. Noel'de onlara dergiler, boyama kitapları ve bulmacalar hediye ediyorlar. Onların tek hedefi açık ve net; kendilerini destekleyecek kişi sayısını artırmak." ifadelerini kullandı.

Silahlı Çatışma Uzmanı Juan Carlos Ortega, örgütlerin göçmenlere yönelmesini, Kolombiya hükümetinin ELN ile barış görüşmesini durdurmasına ve barış anlaşmasını kabul etmeyen FARC muhaliflerine savaş açmasına bağlıyor. Buna göre, ülke içinde rahat hareket edemeyen örgütler, sınır bölgelerdeki güvenlik açığından da yararlanarak Venezuelalıları saflarına katmaya çalışıyor.

Geçen yıl Ekvador'un başkenti Quito'da başlayan fakat daha sonra bu ülkenin garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Küba'nın başkenti Havana'ya taşınan müzakereler, ELN'nin elinde tuttuğu rehinelerden dolayı Kolombiya'nın yeni Devlet Başkanı Ivan Duque'nin göreve başlamasıyla dondurulmuştu.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA