'Osmanlı Belgelerinde Halep' Kitabı Tanıtıldı

.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan "Osmanlı Belgelerinde Halep" kitabı tanıtılarak, aynı konulu sergi açıldı.

Şahinbey Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Milli Mücadele Müzesi’nde düzenlenen etkinliğe Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak, kitabı hazırlayan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve vatandaşlar katldı.

Solak, etkinlikte yaptığı konuşmada, kitap üzerinde 1 yıldan uzun bir süredir çalışıldığını, çok sayıda arşivden yararlanıldığını belirterek, çok büyük emeklerle hazırlandığına dikkat çekti.

Kitabın, "Suriye'de ne işimiz var?" diyenler için de cevap olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Halep kitabı, son yıllarda Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan Suriye’de olan olaylar, bunun Türkiye’ye yansımaları ve Türkiye’nin politikalarına dönük ’bizim orada ne işimiz var’ söylemi üzerine ortaya çıktı. Bu kitapta görüldü ki bu sorunun herhangi bir tarihsel zemini yok. Çünkü kitapta yayımlanan nüfus istatistiklerinde o bölgenin bir Türkmen bölgesi olduğu çok net bir şekilde bize gösteriyor. Yine kitaba bakıldığında oradaki yer isimlerinin Anadolu’daki yer isimlerinin bir devamı olduğu görülüyor. Bu kitabın içerisinde Halep’in şehir planı var."

Sağlamçubukçu da Suriyelilerin Türkiye’ye neden bu kadar ilgili olduğunun kitap sayesinde daha iyi anlaşılacağını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Halep’in Osmanlı dönemine ait sosyal faaliyetler, imar faaliyetleri, idari ve yönetim konularında on binlerce belge içerisinden seçilerek hazırlanan bu kitap ile Türk ordusunun neden Cerablus ve Afrin’de olduğu, Suriyelilerin neden bu kadar çok Türkiye’ye geldikleri daha iyi anlaşılmış olacaktır."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ise Gaziantep’in eskiden "küçük Halep" diye anıldığına işaret ederek, "Gaziantep’te yaşayanların birçoğu çok iyi bilir ki Gaziantep’in bir başka ismi küçük Halep’tir. Gaziantep ve Halep binlerce yıllık ortak tarihi paylaşan şehirlerdir. Bu coğrafyalar binlerce yıldır kardeşlik içerisinde yaşayarak aynı lezzetleri paylaşıp aynı kültürü yaşamışlardır." değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: AA