İran Ve Nahçıvan Sınırı Çalışanlarına Tekstil Semineri

Iğdır'da, Dilucu ile Ağrı Gürbulak Sınır Kapısında görevli gümrük personeline yönelik "Tekstil Bilgisi ve Tekstilde Kalite Kontrol" konulu seminer verildi.

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi (EKOTEKS) Genel Müdürü Nilgün Özdemir ve İTKİB uzmanlarından oluşan bir heyet tarafından verilen ve Doğu Anadolu'da ilk kez yapılan seminerde, Iğdır'daki Nahçıvan sınır kapısı olan Dilucu ve Ağrı'daki İran sınır kapısı Gürbulak Gümrük Kapısı görevlilerine tekstil ürünlerini tanıma konusunda eğitim verildi.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) toplantı salonunda yapılan seminerde konuşan Gürbulak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Osman Bölükbaşı Dara, geçtiğimiz yıl planladıkları bu toplantıyı, yaşanan terör olaylarından dolayı gecikmeli olarak bu yıl yaptıklarını belirterek, "Bu seminer, personelimizin tekstil ürünlerini tanımasına vesile olacaktır. Bu manada gümrükten geçen tekstil ürünlerinin kimya analizine gönderilmeden işlemleri halledilecek ve bu da vatandaşın işinin daha da hızlı yürümesine katkı sağlayacaktır." dedi.

EKOTEKS Genel Müdürü Nilgün Özdemir, bu seminer sonunda eğitime katılan personelin gümrük bölgelerinde tekstil alanında temel bir bilgiye sahip olacağını söyledi.

Bu seminerin Türkiye ve tekstil sektörü adına çok önemli bir eğitim olduğunun altını çizen Özdemir, "Buradaki her bir birey ülke adına haksız bir rekabetin önüne geçmiş olacaktır. Çünkü ihracat edilen her ürünün belgesini de almak durumundayız. Zaten uygun standartlarda üretilmeyen ürünün siparişini almıyoruz. Haksız rekabetle mücadele etmede sizlere ne kadar faydalı olursak sizler de o kadar fayda sağlayacaksınız. Tekstil ürünlerinde her ne kadar milli üretimi tercih etsek de bazı maddeler vardır, mecburuz, bunları ithal etmek zorundayız. Dolaysıyla global dünyadaki ekonomik rekabette hızlı hareket etmek zorundayız. Bu kapsamda gelen tekstil ürünlerini kimya analizine göndermeden anlayabileceğiniz şekilde, doğru ve hızlı bir şekilde yapabilirseniz bizim sektör adına büyük bir kazanç olur." diye konuştu.

Toplantı katılımcıların sertifikalarının verilmesi ardına son buldu.

Kaynak: AA