Ergene'de Arıtılan Çamurlardan Alternatif Enerji Üretilecek

Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer: 'Yeni teknolojiler burada deneniyor. Atıktan enerji elde edilme süreçleri burada başlatıldı' 'Buradan üretilecek enerji, tıpkı güneş enerjisi gibi, tıpkı rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynak olarak kararlaştırıldı'

Namık Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Yeni teknolojiler burada deneniyor. Atıktan enerji elde edilme süreçleri burada başlatıldı." dedi.

Tecer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2011 yılında devreye girdiğini ve bunun Türkiye'de bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük çevresel koruma planı olduğunu söyledi.

Ergene'nin sağlıklı günlere dönmesi için özverili bir çalışmanın yapıldığını aktaran Tecer, "Sadece sular değil arıtılan çamurlarla ilgili de yoğun bir çalışma devam ediyor. Yeni teknolojiler burada deneniyor. Atıktan enerji elde edilme süreçleri burada başlatıldı. Hatta bu gelişmelerden sonra Çevre Bakanlığı çamurları biyokütle sınıfına aldı. Enerji Bakanlığı ile görüşmeler devam ediyor. Buradan üretilecek enerji, tıpkı güneş enerjisi gibi, tıpkı rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynak olarak kararlaştırıldı." diye konuştu.

Tecer, atık çamurların bertaraf edilmesinin daha kolay hale getirilmesi ve yatırımcıların önünü açmak için bazı teşviklerin de olduğunu belirtti.

Devletin, buradaki sorunun farkında olduğunu ve ona uygun planlamalar yapıldığını vurgulayan Tecer, şöyle devam etti:

"Bu konuda biraz sabretmek gerekiyor. Ergene Havzası'nda arıtma çamurlarının yönetimi için kurutma, ek yakıt ve yakma tesisi kurularak, yakma ile enerji elde edilecek. Bu amaçla öncelikle bölgedeki endüstriyel sektörlerin proje konusuyla ilişkili verilerinin güncellenmesinin gerçekleştirilmesi, daha sonra ise mevcut ve oluşması beklenen arıtma çamuru miktarının tespit edilmesi, endüstriyel arıtma çamuru karakterizasyonu, arıtma çamurlarının işlenmesi, çamur geri kazanım ve bertaraf alternatiflerinin belirlenmesiyle maliyet analizlerinin yapılması amaçlanıyor."

Tecer, yapılan çalışmalardan sonra Ergene'de sulama suyu kalitesinde su elde edileceğini, Ergene'de Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir çalışmanın yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA