Üreticiler Badem Ve Ceviz Üretiminden Memnun

Keşan Sert Kabuklular Üreticileri Birliği Başkanı Şafak Uslu: 'Hava şartları bu sene iyi gitti, kaliteli ürün yetiştirdik'.

Keşan Sert Kabuklular Üreticileri Birliği Başkanı Şafak Uslu, üreticilerin badem ve ceviz üretiminden memnun olduğunu bildirdi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin devletten vasıfsız orman arazilerini 49 yıllığına kiralayarak ceviz ve badem üretimi yaptığını belirtti.

Edirne'de toplam 80 bin dekar badem ve ceviz tarımı yapıldığını aktaran Uslu, "Keşan'da 3 bin dekar badem, 5 bin dekar ekim yapıldı. Hasadımız bitti. Şu anda kuruttuktan sonra depomuzda hazır bekletiliyor. Ancak toptancı tüccar mal alımında nazlanıyor. Dövizdeki artış dikkate alınarak fiyat olarak beklenti kilogramda 25-30 lira arasında. Bademde 15-17 lira arasında beklentisi var. Tesisi Trakya Kalkınma Ajansının verdiği destekle yaptık. Birliğin amacı üreticinin malını değerlendirmek. Kar değil. Hava şartları bu sene iyi gitti, kaliteli ürün yetiştirdik." diye konuştu.

Cevizin Trakya'da daha fazla gelir getirdiğini anlatan Uslu, şöyle devam etti:

"Bir dekara 20 tane ceviz ağacı dikiliyor. 15 yıl sonunda 400 kilogram ürün alınıyor. Su anki fiyatla 25 liradan satsak 10 bin lira gelir elde ederiz. Bu en kötü şartlarda söylediğim. Bakıma göre de artıyor. Özel ağaçlandırma sahalarında 15 yıl sonra Edirne, Keşan adını cevizle duyuracaktır. Ceviz ağacı 150 yıl yaşıyor. Biz sahaları 49 yıllığına aldık. Yani o zaman bir ağaçtan 100-150 kilogram ürün alacağız."

Üretici Tevfik Ketenci de ceviz üretiminin buğday ve ayçiçeğinden 10 kat daha verimli olduğunu belirterek, üreticilerin verimden memnun olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA