Trabzon Müzik Ve Dans Sempozyumlarına Ev Sahipliği Yapacak

Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyince oluşturulan Türk Dünyasında Müzik Çalışma Grubu'nun 6. sempozyumu Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat: 'Trabzon adım adım dünyada müzik ve dans araştırmalarının merkezi olma yolunda ilerliyor'

Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat, Trabzon'da gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlar ile kentin adım adım dünyada müzik ve dans araştırmalarının merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada müzik araştırmacılarının en önemli meslek birliği olarak bilinen ve 1947 yılında Londra'da kurulan Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyinin (ICTM) 2005 yılında çalışmalara başlayan Türk Dünyasında Müzik Çalışma Grubu'nun 6. sempozyumunun Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini ifade etti.

Akat, başlığının, "Dans Olgusu: Çalışma ve Performans Alanlarında Yaratıcılık ve Yenilik" olarak belirlenen sempozyumun 15-16 Ekim tarihlerinde Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde organize edileceğini aktardı.

Akat, geleneksel ve yerel müzikler alanında bilimsel çalışmalara imza atan ICTM'nin tüm ülkelerin geleneksel müzik ve dans çalışmalarını yürütmeyi, uygulamayı, belgelemeyi, korumayı ve yaymayı amaçladığına dikkati çekti. Akat, konseyin birçok ülkede uluslararası konferanslar, sempozyumlar düzenlediğini ve bu çalışmalar sonucunda her yıl geleneksel müzik yıllığı ile internet üzerinden erişim sağlanabilen bülten yayınladığının altını çizdi.

Çalışma grubunun bu seneki alt başlıklarının, "Tarih, Kültür ve Etniklik Kavramları Üzerinden Dans Gelenekleri", "Dans Gelenekleri İçerisinde Eşlik Formları", "Türk Halklarının Müzik Çalışmalarında Yeni Yönelimler" olarak belirlendiğini dile getiren Akat, ICTM programı içinde bu sene Türk müziği konserinin de yer alacağına işaret etti.

Akat, tambur, ney, kanun ve piyano enstrümanları eşliğinde Trabzon Konservatuvarı öğretim görevlilerinden Eylem Derçin'in Türk müziğinin önemli eserlerinden oluşan seçki seslendirileceğini anlattı.

Akat, 17-20 Ekim tarihleri arasında da 3. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu organize edeceklerini söyledi. Akat, sempozyumun amacının bilim insanları arasında fikir paylaşımını sağlayarak farklı disiplinlerden, geleneklerden veya farklı ülkelerden araştırmacılar arasında iletişim köprüsü oluşturmak ve disiplinler arası çalışmaları mümkün kılmak olduğunu belirtti.

Akat, şöyle devam etti:

"Sempozyumda birbiriyle bağlantılı üç başlık belirlenmiştir. Bunlar, 'diaspora, ulusaşırılık ve küreselleşme', 'göç ve sınır' ile 'kültürel mirasın korunması, arşivcilik, müzecilik' çalışmalarıdır. Sempozyumda hem İngilizce hem Türkçe sunumlar yapılacak. Sempozyum programı dahilinde dünyanın hemen her coğrafyasından Trabzon'a gelecek 74 katılımcı ağırlanacaktır. Trabzon adım adım dünyada müzik ve dans araştırmalarının merkezi olma yolunda ilerliyor"

Sempozyumun açılış töreninin ardından "Yaşayan Kültürel Mirasımız: Trabzon Müzik ve Dans Folklorundan Örnekler" adlı konser kapsamında Yusuf Cemal Keskin, İlknur Yakupoğlu, Şaban Bıyıklı, Akçaabat Folklor Derneği, Trabzon İmece Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve Kuşak Horon Akademisi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ekipleri performans sunacak.

Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesinden Prof. Dr. Ursula Hemetek' de sempozyum kapsamında "Etnomüzikolojide Azınlık Çalışmaları" başlıklı sunum yapacak.
Kaynak: AA