'İran'ın Bankacılık Sistemi Dünya Standartlarının Gerisinde'

İranlı ekonomi uzmanı Mehdi Pazuki, ülkesinde bankacılık sisteminin dünya standartlarının gerisinde kaldığına ve kara para girişi olduğuna dikkati çekti.

İranlı ekonomi uzmanı Mehdi Pazuki, İran'daki bankacılık sisteminin dünya standartlarının gerisinde kaldığını ve ülkeye kara para girişi olduğunu söyledi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya konuşan Pazuki, terörizmin finansmanının engellenmesiyle ilgili mecliste kabul edilen yasa tasarısının uygulamaya girmesinin İran'ın bankacılık sorunlarını aşmasına fayda sağlayacağını belirtti.

İran'ın uluslararası bankacılık sistemiyle ilişkilerindeki sorunları aşmak için bankacılık sektörünü şeffaflaştırması gerektiğini dile getiren Pazuki, "Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu"na (CFT) katılımın mecliste kabul edilmesinin bunu kolaylaştıracağını ifade etti.

Bununla birlikte İran'da bankacılık sorunlarının sadece CFT'nin kabulüyle çözülemeyeceğini kaydeden Pazuki, "Bankacılık sistemimiz dünya standartlarının gerisinde." dedi.

Ülkeye kara para girişi olduğunu da söyleyen İranlı ekonomist, "Yolsuzlukla mücadele etmek istiyorsak FATF'ın (Mali Eylem Görev Gücü) kuralları bu konuda bize yardımcı olacaktır." ifadesini kullandı.

Mehdi Pazuki, şöyle devam etti:

"Ekonomik ortaklığımız olan Rusya, Çin, Türkiye ve Irak gibi ülkelerin hepsi bu uluslararası kuruluşun kurallarını kabul ettiler. Çin ve Rusya da bize FATF'a katılmamız gerektiğini iletti. Milletvekillerinin bu tasarıyı onaylaması uluslararası alanda bankacılık ve mali ilişkilerimiz açısından olumlu bir işaret."

İran Meclisi 7 Ekim'de Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'na (CFT) katılımı öngören yasa tasarısını onaylamıştı. CFT'yi de kapsayan FATF'a katılım tasarısının yasalaşması için meclisin onayından sonra Anayasayı Koruyucular Konseyi'nden de geçmesi gerekiyor.

Kara para aklama ve terör finansmanının engellenmesine yönelik 37 üye ülkenin bankacılık ve mali sistemini denetleyen FATF; Kuzey Kore ile birlikte gri listede bulunan İran yönetimine, "ülkenin finansal yapısını uluslararası normlara uygun hale getirecek reformları tamamlaması" için ekim ayına kadar süre vermişti.

Kaynak: AA