Eski Eşini Bıçaklayarak Öldüren Kadına İndirimli Ceza

Boşandığı eşini 55 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan kadın, 'haksız tahrik altında kasten öldürme' suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı Üye Hakim Gülşah Tufan, sanığın kendisini başka türlü kurtarma ihtimal ve imkanının olmadığı gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiğini belirterek, karara muhalefet şerhi koydu.

Tuzla'da kendisine fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını iddia ettiği eski eşini 55 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Namme Öztürk, "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, tutuklu sanık Namme Öztürk ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Veysi Aktaş esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Mütalaada, sanık Namme Öztürk ile Kazım Aydemir'in 2007 yılında evlendikleri, aralarındaki sorunlar nedeniyle de 2016 yılında boşandıkları, boşanma kararının ardından Aydemir'in çocuğunu görmek için sanığın evine ara ara gittiği anlatıldı.

Ölen Kazım Aydemir'in evine gittiği zaman rızası dışında eski eşini birden çok kez cinsel ilişkiye zorladığı aktarılan mütalaada, olay tarihinde yine eski eşinin evinde kalan Kazım Aydemir'in, yaşanan tartışma sırasında üzerinde bulunan silahla "Seni öldürürüm." şeklinde tehditte bulunduğu, sanık Namme Öztürk'ün de eski eşini bıçakladığı belirtildi.

Mütalaada, sanığın içinde bulunduğu durum, uzun süre psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmış olması, ölen Kazım Aydemir'in elinde namlusuna mermi sürülmüş tabanca bulunması, toplumda sıkça kadın cinayetleri işlenmesi hususları dikkate alınarak, sanığın eylemini meşru savunma ve zorunluluk hali altında işlediği gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi istendi.

Son sözleri sorulan sanık Namme Öztürk, beraatine ve tahliyesine karar verilmesini talep etti.

- İndirimli ceza

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Namme Öztürk'ü eski eşi Kazım Aydemir'i, 21'i öldürücü nitelikte toplam 55 bıçak darbesi ile öldürdüğü gerekçesiyle "kasten öldürme" suçundan önce müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Öztürk'ün eylemini, eski eşinin kendisine karşı gerçekleştirdiği aile içi şiddet ve devam eden haksız fiilin yarattığı hiddet ve şiddetli elemin etkisinde kalarak işlediğini belirten mahkeme heyeti, bu nedenle cezayı 15 yıla düşürdü.

Sanığın duruşmalardaki iyi halini de takdiri indirim nedeni sayarak cezayı 12 yıl 6 aya indiren mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanığın eski eşinin kendilerine karşı haksız fiili saldırısı olduğuna ilişkin iddiasının suçun cezasının hafifletmeye yönelik olduğunu, ölen Kazım Aydemir'in tahrik oluşturan fiillerinin meşru müdafaaya konu olabilecek boyuta ulaşmadığı, buna göre sanığın söz konusu saldırıyı tamamen kendisinin başlattığının tespit edildiği gerekçesiyle de, meşru müdafaa hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

- Kadın üye hakimden şerh

Öte yandan üye hakim Gülşah Tufan, mahkeme heyetinin oy çokluğu ile aldığı karara muhalefet şerhi koydu.

Hakim Tufan, Namme Öztürk'ün 2007 yılında evlendiği eşinden boşandıkları 2016 yılına kadar sistemli olarak fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet gördüğünü, devam eden bu şiddetin sanıkta psikolojik olarak olumsuz etkilere yol açtığını, bu nedenle sanığın algılama yeteneğinin basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek ölçüde bozulduğunu belirtti.

Sanığın olay günü kendisini yakın tehlikeden korumak amacıyla eski eşini bıçakladığını kaydeden üye hakim Gülşah Tufan, şunları tutanağa yazdırdı:

"Sanığın olay günü dahil olmak üzere o güne kadar yaşadığı şiddetin vehameti, maktulün olay anında üzerinde namlusuna mermi sürülmüş vaziyette silah bulunması, sanığın toplumdaki cinsiyet ayrımı neticesi kendisine yönelen fiziksel, cinsel ve psikolojik her türlü şiddete karşı kendini ifade edemediğinden boyun eğmek zorunda kalması ve toplumun kanayan yarası olan kadın cinayetleri birlikte düşünüldüğünde, sanığın kendisini başka türlü kurtarma ihtimal ve imkanının olmadığı, bu nedenle sanığa ceza verilmesine yer olmadığı tarafımca değerlendirilmiştir."

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Namme Öztürk'ün 2016 yılında boşandığı eşi Kazım Aydemir'i bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan 12 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.
Kaynak: AA