Edirne'de Susam Hasatı Başladı

Edirne'nin Meriç ilçesinde susam hasatının mesaisine çiftçiler başladı.

Geleneksel yöntemlerle susam üretiminin yapıldığı ilçede, hasatı yapılan susamlar doğal şartlarda kurumaya bırakılıyor.

Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava koşulları nedeniyle bölgede susam hasatının 10 gün geç başladığını söyledi.

İklim ve toprak yapısı açısından bölgenin susam üretmeye uygun olduğunu belirten Ergin, "Geleneksel yöntemlerle üretimine devam edilen susam için üreticilerimiz hasat mesaisine başladı. Tarladan toplanıp çırakman haline getirip susamlar, hava şartlarına göre yaklaşık 2-3 hafta doğal ortamda kurumaya bırakılacak ve ardından silkelenip satışa sunulacak." dedi.

Bu yıl ilçede 300 dekarlık bir alanda susam ekimi yapıldığını ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

"Meriçli üreticilerimiz bölgenin geleneksel ürünlerinden olan susam için hasada başladı. Tarlalardan toplanan susamların kuruması için yaklaşık 20 gün güneşin altında bekletilecek. Bu yıl verimler normal. Dekarda 100-150 kilogram arası bir verim bekliyoruz. İlçemizde özellikle Subaşı ve Küplü beldelerinde yoğun bir ekim var. Türkiye standartlarının üzerinde bir üretim gerçekleştiriyoruz.

Kaliteli susam üretiyoruz. Geçen yıl kilogramı ortalama 7 liradan satıldı. Bu yıl piyasada susamın kilogramı ortalama 12 liradan alıcı buluyor. İnşallah fiyat konusunda bir sorun yaşanmaz ve üreticimizin yüzü güler. Bölgemizde çeşitli tarım ürünlerinin yetişmesi için üreticilerin alın terinin karşılığını alması lazım."

Ergin, gelirinin azalmasından dolayı susam ekiminin son yıllarda düşüşe geçtiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA