Avusturya'da 'Cinsiyet Eşitliği Konferansı'

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen Cinsiyet Eşitliği Konferansı'nda, "Cinsiyet Eşitliği, Avrupa Birliği'nin (AB) Bugün ve Gelecekte Önceliği" başlıklı ortak deklarasyon imzalandı.



Üye ülkelerin bakan ve temsilcilerinin katıldığını konferansta, özellikle kadınların iş hayatı ve gelir düzeylerinde eşit koşulların sağlanması için yapılacak çalışmalar görüşüldü.

Avusturya'nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı kapsamında gerçekleştirilen konferansın ardından, düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan, Avrupa Komisyonu, Adalet, Tüketici ve Cinsiyet Eşitliği Dairesi Genel Direktörü Tiina Astola, özel sektörde ve kamuda çalışan kadınlara yönelik cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Astola, üye ülkelerin imzasıyla uygulanan İstanbul deklarasyonuyla kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi yönünde iş birliği yapıldığını hatırlattı.

Cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için belirli bir stratejinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Astola, kadınların iş hayatına katılımı, eşit gelir elde etmeleri, işveren ve siyasiler düzeyinde cinsiyet eşitliği anlayışının yaygınlaştırılması gibi bir çok konu üzerinde çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Astola, cinsiyet eşitliğinin AB Komisyonunun en önemli başlıkları arasında yer aldığını ifade etti.

- Cinsiyet eşitliği için ortak deklarasyon

Avusturya Aile, Kadın ve Gençlik Bakanı Juliane Bogner-Strauss da cinsiyet eşitliği hususunda son yıllarda bir gerileme yaşandığını kaydederek, bu konunun tekrar en üst sıralara taşınması gerektiğini dile getirdi.

Bogner-Strauss, konferansın sonunda "Cinsiyet Eşitliği, AB'nin Bugün ve Gelecekte Önceliği" başlıklı ortak deklarasyonun imzalanmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Hemen hemen bütün üye ülkelerin söz konusu deklarasyonu desteklediğini belirten Bogner-Strauss, "üye ülkelerin büyük bir çoğunluğunun imza atmış olmasının, cinsiyet eşitliğine verilen önemin bir göstergesi olduğunu" vurguladı.

Kaynak: AA