TKDK Giresun İl Koordinatörü Kurşun Açıklaması

'Fındık tarımında bölgeye uygun zirai makinelerin ortaya çıkarılması için araştırmalar devam ediyor'.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, fındık tarımında bölgeye uygun zirai makinelerin ortaya çıkarılması için araştırmaların devam ettiğini bildirdi.

Kurşun, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta bölge şartlarından dolayı başta hasat olmak üzere tarımın büyük kısmının insan gücüyle gerçekleştirildiğini aktardı.

Bu durumun maliyetlerin artırımının yanı sıra kalitenin istenilen düzeyde olmasına engel teşkil ettiğini ifade eden Kurşun, bölge coğrafyasına uygun mutlaka zirai makinelerin fındık tarımına dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurşun, fındık tarımında bölgeye uygun zirai makinelerin ortaya çıkarılması için araştırmaların devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bir süredir küçük el traktörleri, çapa, ekim, bakım, zirai ilaç ve hasat makinelerinin ortaya çıkarılması için araştırmalar yapılıyor. Geçen hafta Düzce ve Sakarya'da yapmış olduğumuz teknik gezide iki farklı hasat makinesi tespit ettik. Gelecek hasat dönemi için üretici birlikleri hibe desteklerinden yararlanarak zirai makinelerine sahip olabilecekler. Ortalama 2 metre eninde olan ve 30 derece meyilli arazilere kadar olan bahçelerde bunlar kullanılabilecek. Tüm alet ve ekipmanlara yüzde 55 hibe desteği sağlanacak."
Kaynak: AA