Kadıköy'de 'Afet Eğitim Ve Bilinçlendirme Parkı' Açıldı

Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla açılan parkın afet sonrası toplanma alanı olarak da kullanılması planlanıyor.

Kadıköy Belediyesi tarafından oluşturulan "Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı" düzenlenen törenle açıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek, afet esnasında yapılması gerekenleri ve sonrasında alınabilecek önlemleri uygulamalı bir şekilde anlatabilmek amacıyla açılan park, afet sonrası toplanma alanı olarak da kullanılacak.

Parkta, "Deprem Deneyim Odası", "5 Boyutlu Sinema", "İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu" ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşlarının eğitimleri ve açık alan oyunları bulunuyor.

Belediye çalışanlarına, yetişkinlere ve çocuklara yönelik eğitim ve etkinlikler, belediyenin "Kentsel Arama Kurtarma Takımı" eğitmenlerince yürütülüyor.

Deprem Deneyim Odasında simülasyon sistemi ile Türkiye'de ve dünyada olmuş bazı hasar verici depremler gerçeğe yakın olarak yansıtılıyor. Düşebilecek eşyalardan korunmak için mobilyaların sabitlenmesinin önemi, deprem sırasında ve sonrasında doğal gaz, su ve elektriğin neden ve nasıl kesilmesi gerektiği tecrübe ediliyor.

5 Boyutlu Sinemada ise katılımcılara yaklaşık 6 dakika süren eğitim filmiyle afet planı, düşerek zarar verebilecek eşyaların sabitlenmesi, afet çantası, artçı depremler ve davranış şekilleri gibi deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğine ilişkin birçok konu anlatılıyor.

İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonunda yangın ve çeşitleri, yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiği, yangın söndürme ekipmanlarının kullanımı, kişisel güvenlik önlemleri, yangına müdahale etme becerilerinin geliştirilmesi gibi konularda uygulamalar yapılıyor.

- Çocuklar afete oyunla hazırlanıyor

Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı eğitmenleri tarafından hazırlanan "Afet Çantamı Topluyorum", "Eşini Bul Afet Çantanı Hazırla", "Ailece Kamptayız", "Dumandan Kaçış" gibi oyunlar ve etkinliklerle de katılımcıların afetler hakkında bilinç düzeyinin artırılmasını hedefliyor.

Parkta yer alan banklar, oturma ve dinlenme amacının dışında ocak ve depo görevi de görüyor. Bankların içinde yer alan battaniyeden el fenerine, tencereden ipe kadar birçok malzeme afet sonrası süreçte hayat kurtarıcı özellik taşıyor. Parkta bulunan kamelyalar ise çadıra dönüştürülebiliyor. Ayrıca afetlerin etkilerini azaltmak için çeşitli bilgilerin paylaşıldığı parkta solar panel aydınlatma ve şarj istasyonları da yer alıyor.

Park, haftanın 7 günü 09.00 ile 22.00 saatleri arasında açık olacak.

- "Örgütlenmelerle afetler karşısında kendimizi koruyabiliriz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu afet eğitim parkıyla çocuklara ve yetişkinlere doğal afetler konusunda eğitim vereceklerini kaydetti.

Afet konusunda mahallelerdeki gönüllü yapılanmaları da önemsediklerine işaret eden Nuhoğlu, "Bu anlamda biz yerel yönetimler olarak toplumun örgütlenmesine destek vermeliyiz. Ancak bu örgütlenmelerle olası afetler karşısında kendimizi koruyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA