Engelliler Hakları İçin Bir Araya Geldi

Engelli hakları ve hak ihlalleri uluslararası platformda tartışıldı Türkiye Körler Federasyonu ve Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli: 'Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi'ne sunulan ulusal raporun ve gölge raporun özetini alacağız. Gelen yerli ve yabancı konuklarımız, gölge rapor nasıl hazırlanıyor ve takip ediliyor diye açıklamalarda bulunacak'

Engelliler Hakları İçin Bir Araya Geldi
Engelliler Konfederasyonu ve Avrupa Engelliler Forumu (EDF) tarafından, engellilere yönelik hak ihlallerinin önlenmesi için "Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi (CRPD) Bağlamında Sivil Toplum Örgütlerinin Hak Savunuculuğu ve Gölge Rapor Hazırlama Kapasitesinin Geliştirilmesi" toplantısı düzenlendi.

Başkentte bir otelde düzenlenen programa katılan 16 ilden 70 engelli sivil toplum kuruluşu temsilcisi, uluslararası insan hakları mekanizmalarını, uluslararası sözleşmelerden doğan haklarını ve "Gölge Rapor" hazırlama gibi araçları, uzmanlar eşliğinde iki gün boyunca öğrenme ve tanıma fırsatı bulacak.

Programın açılış konuşmasını yapan Türkiye Körler Federasyonu ve Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, etkinliğin Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), EFD ve Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) tarafından yürütülen "Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye'de Çocukların Şiddete Karşı korunması ve Engelli Çocukların Toplumsal Yaşama Katılımının Desteklenmesi" ortak programı kapsamında yapıldığını söyledi.

Konfederasyon olarak daha önce de bu tip toplantılar düzenlediklerini belirten İçli, "Geçtiğimiz yıl içerisinde yine Ankara'da gerçekleştirdiğimiz toplantıda, engelli çocuk hakları ağı kurulması yönünde karar almıştık. Bu ağ, güçlü bir şekilde kurularak faaliyetlerini sürdürmektedir. Konfederasyon, bu ağın etkin üyeleri arasındadır." dedi.

Programa yurt dışından sivil toplum kuruluşlarından engelli temsilcilerin de katılım sağladığını aktaran İçli, şöyle devam etti:

"Toplantıda, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesi'ne sunulan ulusal raporun ve gölge raporun özetini alacağız. Gelen yerli ve yabancı konuklarımız, gölge rapor nasıl hazırlanıyor ve takip ediliyor diye açıklamalarda bulunacak. Engelli hakları ihlalleri karşısında ne gibi izlemeler yapabiliyoruz diye iki gün boyunca çalışmalar yapacağız. Ben iki gün boyunca önemli bir bilgi ve deneyim sahibi olacağımızı düşünüyorum. Buradan ayrılırken illerimize döndüğümüz zaman bu bilgileri kuşkusuz hak arama faaliyetlerimizde etkin bir şekilde kullanacağız."

Programa, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Program Direktörü, Friederike Wünschmann ve Avrupa Birliği Engelliler Forumu Başkan Yardımcısı John Patrick Clarke de katıldı.
Kaynak: AA