Kazakistan'da '6. Semavi Ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi'

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev: 'Tüm ruhani liderlere, dünya toplumuna, insanlara, devletlere barış ve güvenlik çağrısı yapmayı öneriyorum' Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic: 'Bizde dini ve etnik azınlıklara saygı var'.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen "6. Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi" başladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in himayelerinde gerçekleştirilen ve Barış ve Uyum Sarayı'nda düzenlen kongreye, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yanı sıra İslamiyet, Hristiyanlık, Budizm, Yahudilik, Hinduizm, Taosizm ve diğer dinlerden temsilciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, burada yaptığı konuşmada, 18 dinden 3 bin 500 dini cemaatin bulunduğu Kazakistan'da milli güvenliğin sağlanması ve dini özgürlüğün korunması arasında dengeyi koruyabildiklerini, dinler arası barış ve uyumda Kazakistan modelini oluşturduklarını dile getirdi.

Kazakistan tecrübesinden dünya çapında yararlanılabileceğini dile getiren Nazarbayev, kongre çerçevesindeki ortak çalışmaların barışın, kalkınmanın ve refahın artırılması çalışmalarında önemli sonuçlar getirebileceğini söyledi.

Nazarbayev, barış ve uyum ideolojisini küresel çapta birlikte ilerletmek için yeni teknolojilerin tüm avantajlarının kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Dünyada barışın sağlanması için etkileşimin yeni seviyesine çıkmak gerektiğine dikkati çeken Nazarbayev, çatışan taraflar arasında yapıcı diyaloğun sağlanması için ruhani liderlerin ve dini örgütlerin büyük imkanlarının kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Nazarbayev, "Tüm ruhani liderlere, dünya toplumuna, insanlara, devletlere barış ve güvenlik çağrısı yapmayı öneriyorum." ifadelerini kullandı.

Vucic ise Sırbistan'da tüm dini cemaatlerin eşit ve özgür bir şekilde dinlerini tanıtabildiklerini belirterek, "Bizde dini ve etnik azınlıklara saygı var. Bunu Kazakistan'da da görüyoruz." diye konuştu.

İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Dünya Forumu Genel Sekreteri Ayetullah Muhsin Eraki de terörizmin geliştiği bölgelerde durumun izlenmesi için hem dini cemaatlerin, hem sosyal toplum kuruluşların hem de siyasi yöneticilerin içinde olduğu daimi diyalog komisyonu oluşturulması önerisinde bulundu.

Dinin modern dünyadaki ve tüm dinlerin temel ahlaki değerlerinin insanlığın doğasındaki rolü, din temelli çatışmaların nedenleri ve diğer konuların ele alındığı kongre yarın sona erecek.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in girişimiyle ilki 2003'de yapılan Semavi ve Geleneksel Dinler Liderler Kongresi başkent Astana'da her üç yılda bir toplanıyor.
Kaynak: AA