Kırşehir'in Enerjisi Çöpe Gitmiyor

Kırşehir Belediyesi oluşturduğu biokütle elektrik üretim santralinde ‘Enerji Üretimi’ ile çevre ve ekonomiye katkı sağlıyor.

Kırşehir'in Enerjisi Çöpe Gitmiyor


Ekizağıl mevkiinde kurulan karbondioksite göre 22 kat daha zararlı olan metan gazinın neden olduğu sere gazını engellemek amacıyla Belediye tarafından katı atık düzenli depolama alanı oluşturuldu.

Metan gazından elektrik enerjisi üretimi projesinde; uygun teknolojiler kullanılarak her biri 1 MW enerji üretim kapasiteli 400 bin KW’lık bir enerji üretiminin gerçekleşmesi ve elektrik ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Düzenli depolama sahasında günlük yaklaşık 150 ton atık taşınarak bertaraf ediliyor ve 3 bin 500 konuta yetecek enerji elde ediliyor.

Katı atıkların düzenli depolanması ile depolama sahasında biriken evsel katı atıkların biyolojik ayrışması sonucu başlıca metan ve karbon monoksitten oluşan depo gazı meydana geliyor.

Önemli bir ekonomik değere sahip olan evsel katı atıklar, yeni teknolojiler aracılığıyla ‘Yenilenebilir Enerji’ kapsamında değerlendirilerek elde edilerek en değerli ürün olan elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

Kırşehir’de en önemli yatırımlardan birini yaptıklarını ifade eden Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, “2009 yılında hizmete başladığımız ilk günden bugüne gerçekleştirdiğimiz projelere ve yatırımlarla yaşanabilir bir Kırşehir amacıyla alt yapı ve çevre konularına öncelik verdik. Kırşehir’in sağlıklı geleceğine adım adım yürümesi için ürettiğimiz projelerde öncelikli hedefimiz gelecek nesillere yaşanabilir bir Kırşehir bırakma arzusudur. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hem kentimizin, hem ülkemizin geleceğine katkı sunmak istiyoruz” dedi.



Kırşehir Belediyesi olarak hızla artan nüfus, ekonomik koşullar ve teknolojinin yoğun kullanılması sonucu tahrip olan doğamızın dengesini korumak için doğa ve insan dostu projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Belediye Başkanı Bahçeci, “Ekizağıl güzergâhındaki Katı Atık Depolama sahasında gazdan enerji üretim tesisini kurduk ve aydınlık geleceğimizi sağlıklı geleceğe taşıma noktasında önemli bir attık. Gerekli alt yapı ve üst yapı çalışmalarının ardından hizmete sunduğumuz tesisimizde doğanın dengesine katkı sunup vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracağız. Bununla beraber çöplerden elektrik üreterek binlerce konut ve iş yerinin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğiz. Tabiatı koruyacak vatandaşlarımızın sağlığını ön planda tutacak her çalışmanın altında imzamız olmaya devam edecek olup tabiatı, tarihi, kültürü ile tanınan medeniyet tohumunun atıldığı Anadolu’nun Parlayan Yıldızı kentimiz Kırşehir’i projeleriyle markalaştırma çabalarımız sürecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA