İsviçre'deki Müslümanların Yüzde 82'Si Ayrımcılığa Uğruyor

İsviçre’nin ‘gfs bern’ araştırma kuruluşu tarafından yapılan "Müslümanlara yapılan ayrımcılık" isimli kamuoyu araştırmasında ilginç sonuçlar elde edildi. İsviçre’de yaşayan 350 bin Müslüman’ın yüzde 82’isinin İsviçre’de ayrımcılığa maruz kaldığı belirlendi. Kamuoyu araştırmasında ayrıca İsviçre’de yaşanan ve kayıtlara geçmeyen nefret suçları da ortaya çıktı.

İsviçre'deki Müslümanların Yüzde 82'Si Ayrımcılığa Uğruyor
"’İsviçre’de Müslümanlar ayrımcılığı uğruyor’ ifadesine katılır mısınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 82’si "katılıyorum" beyanında bulundu. "İsviçre’de resmi makamlar farklı din mensuplarına hoşgörülü davranıyor" sorusuna, yüzde 35 "hayır hoşgörülü yaklaşmıyor" derken, yüzde 54’ü ise "katılmıyorum" diyerek İsviçre makamlarının hoşgörülü yaklaşımından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

"Irkçılığa karşı mücadelede devletin performansını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna cevap veren İsviçre’deki Müslümanların yüzde 74’ü verilen mücadeleyi yetersiz bulduğunu ifade etti.

"Müslüman / İslam karşıtlığına karşı İsviçre ne kadar mücadele ediyor" soruna verilen cevaplarda yüzde 80 katılımcı yetersiz olarak gördüğüne işaret etti.

"Dininizden dolayı nefret suçu oluşturacak aşağılanma ile karşılaştınız mı?" sorusuna yüzde 35 “evet karşılaştım”, yüzde 48 “karşılaşmadım” cevabını verdi. "Yakınlarınızdan dininden dolayı nefret suçu oluşturacak aşağılanma ile karşılaştı mı?" sorusuna yüzde 53 “evet” diyerek önemli bir sonunun varlığına değindiler. "Yaşadığınız nefret suçunu Müslüman olduğunuz için mi yaşadınız" sorusuna katılımcılardan yüzde 73’ü kesinlikle bu sebepten olduğuna vurgu yaptılar.

"Hangi sebeplerden dolayı ayrımcılık yaşadınız" sorusuna yüzde 85 “Müslüman olduğum için” derken, yüzde 43’ü “milliyetimden dolayı”, yüzde 39’u “etnik kökenimden dolayı”, yüzde 15’i “lisanımdan dolayı”, yüzde 4’ü “sosyal ve ekonomik statümden dolayı”, yüzde 3’ü “cinsiyetimden/cinsi tercihlerimden dolayı” olarak görüş belirtti.



Siyasiler ayrımcılık konusunda taraflı davranıyor

"İsviçre’de görevdeki hükümetlere güveniyor musunuz?" sorusunu kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 25’i “güveniyoruz” derken, yüzde 33 oranında katılımcı “güvenmiyoruz” şeklinde cevapladı. "İsviçreli politikacılar Müslüman karşıtı bir algı oluşturmak istiyor" sorusuna yüzde 86 katılımcı “evet algı oluşturmak istiyorlar” görüşünde olduğu belirlendi.

"İslam Müslüman karşıtı algının oluşmasına karşı mücadele veren siyasiler var mı" sorusuna katılımcıların yüzde 39 “var” derken, yüzde 43’ü ise “mücadele verilmiyor” görüşünü dile getirdi.

Nefret suçlarının başrol oyuncusu İsviçre Medyası

"İsviçre’de Müslüman olmayanların Müslümanlara karşı olumsuz bakışında medyanın rolü var mı?" sorusuna katılımcıların yüzde 88’i İsviçre medyasının İslam düşmanlığı konusunda çok etkili olduğunu belirterek, medyanın bu tutumundan dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi.

"İsviçre medyası dünyadaki savaşların ve terör olaylarının sorumlusu olarak Müslümanları sorumlu tutuyor" görüşüne kamuoyu araştırmasına katılan Müslümanların yüzde 78’i “evet” diyerek cevap verdi.

Avrupa Türk Demokratlar Birliği UETD İsviçre girişimi ile yaptırılan araştırmaya İsviçre’nin farklı bölgelerinde bulunan Müslüman kuruluşlar dan İslami teşkilatların koordinasyonunu yürüten (KIOS), Zürih Kantonu Müslüman Derneklerin çatı örgütü VIOZ, Basel ve çevresi kantonu Müslüman Dernekleri çatı örgütü ( BMK), İsviçre İslam Cemiyetleri Federasyonu, İsviçre Türk Toplumu (İTT) ve İsviçre Türk Diyanet Vakfı (İTDV) destek verdi.
Kaynak: İHA