Güney Kore'de İstismara Uğrayan Kadınlar

Güney Kore, Japonya ile varılan anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini istemeyecek.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha, 2. Dünya Savaşı'nda Japon askerleri tarafından istismar edilen Koreli kadınlar konusunda iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşmanın yeniden müzakeresini talep etmeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Kang, Seul'da düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasında 2015'te varılan anlaşmanın yeniden müzakere edilmesi gibi bir taleplerinin olmadığını kaydetti.

Kang, ayrıca Japonya'nın istismar mağduru kadınların yaralarının sarılması için gerekli çabayı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Diğer taraftan Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Tokyo'da bakanlıkta yaptığı açıklamada, bu anlaşmanın istikrarlı bir şekilde uygulanmasının iki ülkenin uluslararası topluma yükümlülüğü olduğunu dile getirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, selefi Park Geun-hye döneminde Japonya ile varılan anlaşmadan ötürü geçen hafta özür dilemişti. Moon, Park döneminde varılan mutabakatı, kurbanların ve vatandaşların izni olmadan yapılan "siyasi bir anlaşma" olarak nitelendirmişti.

Büyük çoğunluğu Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadına, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerlerince tecavüz edilmişti.

Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Japonya, hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için fon kurmuş, karşılığında Güney Kore'nin artık bu konuda suçlayıcı ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti.

Mayıs ayında göreve gelen Moon Jae-in, Güney Kore halkının anlaşmayı duygusal olarak kabul edilemez bulduğunu savunarak, konuyu yeniden tartışmaya açmıştı.

Kaynak: AA