Serviks Kanseri Farkındalık Ayı

İl Sağlık Müdürlüğü: 'Beş yılda bir yapılan HPV DNA testi taraması ile rahim ağzı kanserinin erken tanısı mümkün olmaktadır'.

Trabzon Sağlık Müdürlüğü, 5 yılda bir yapılan HPV DNA testi taraması ile rahim ağzı kanserinin erken tanısının mümkün olduğunu bildirdi.

Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, serviks (rahim ağzı) kanserinin dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğu, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserden ölümlerde 3. sırada yer aldığı belirtildi.

Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliğinin erken evrede tespit ve tedavi edilebilmesi olduğuna işaret edilen açıklamada, "Rahim ağzı kanserinde, ilerlemiş kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak taramalarla rahim ağzı kanserini henüz erken evrede iken tespit edip etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle ilerlemiş kanser sıklığı ve buna bağlı hastalık ve ölüm riskini düşürmek mümkündür." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, rahim ağzı kanserinin önemli bir halk sağlığı sorunu olmasından dolayı bakanlığın toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ocak ayını "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlediği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız. Beş yılda bir yapılan HPV DNA testi taraması ile rahim ağzı kanserinin erken tanısı mümkün olmaktadır. Kayıtlı olduğunuz aile hekimliği biriminde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) bu hizmet ücretsiz sunulmaktadır."

Kaynak: AA