SATSO 28. Meslek Komitesi, Taşeron İşçi Yasasını Değerlendirdi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren 28. Meslek Komitesi son günlerde gündeme gelen “Taşeron İşçi Yasası”nı değerlendirmek üzere sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

SATSO 28. Meslek Komitesi, Taşeron İşçi Yasasını Değerlendirdi
Çoğunluğunu temizlik, güvenlik firmalarının oluşturduğu sektör toplantısına 28. Meslek Kmitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu, Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, Komite Başkan Yardımcısı Nejla Aydın, Kmite Üyeleri ve çok sayıda firma yetkilisi katılarak söz konusu yasa ile ilgili mağduriyetlerini dile getirdiler. Kamu sektörü ile iş yapan firmalarda çalışan taşeron işçilerin kamu kadrolarına geçmesi ile taşeron firmalarda yaşanması muhtemel sorunların değerlendirildiği toplantıda konuşan 28. Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Terzioğlu, “05.12.2017 tarihinde yapılan açıklamalar ile 850 bin taşeron çalışan arkadaşımızın Devlet bünyesinde kadroya alınacağı kamuoyuna duyurulmuştur. Konuyla alakalı olarak bir toplantı tertip ederek durum değerlendirmesi yapma gereği duyduk. Bu bağlamda resmi kurumlarla çalışan Odamız üyesi taşeron firma sahiplerinin söz konusu kanun tasarısı ile muhtemel mağduriyetleri söz konusudur. Buna göre yapılan uygulama sonucunda taşeron şirketlerin kapanması sonucunu doğuracaktır. Bu ve benzeri konularda önerileri değerlendirerek sonuçlarını ilgili kurumlara göndererek çözüm talep etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Görüşlerin ve çözüm önerilerinin alındığı toplantıda üyeler mevcut durum değerlendirmesinde bulundular. 28. Meslek Grubu Üyesi Serdar Taşkın ise kanun tasarısı neticesinde taşeron firmaların yaşadığı mağduriyeti dile getirerek, “Cumhurbaşkanımızın aldığı her kararın arkasından gideriz. Ancak yapılan bu uygulama ile bazı sorunlarla karşı karşıya kaldık. Mevcut sözleşmelerin feshi ciddi sorunlara neden olacaktır. Sözleşmelerin feshi ile oluşacak ihale masrafları, önceden verilmiş malzeme ve teminatlar, kurumlarda birikmiş alacaklar, damga vergileri, harç vb. maliyetlerin nasıl karşılanacağı belli değildir. Türkiye’de en az 17 bin civarında faal taşeron şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerde ortalama 5 kişi büro çalışanı olduğunu farz edersek şirketlerin kapanması sonucu toplamda 119 bin kişiye ulaşılmaktadır. Eş ve bir çocuklu çekirdek aile olarak düşünüldüğünde dahi bu sektörden direkt geçimin sağlayan kişi sayısı 357 bin kişi olmaktadır. Biz taşeron şirketlerin kapanması sonucunda işinden olacak yüz binlerce kişinin ve ailelerinin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz. Kanun değişikliği ile taşeron şirketlerin ifa ettiği hizmeti, kamu kurumları yerine getirecektir. Bu nedenle taşeron şirketlerin kamuda çalışırken kullandıkları kendilerine ait olan alet teçhizat ve makineler atıl duruma düşecektir. Bu malzemelerin birçoğu ithal olduğundan bunların atıl duruma düşmesi milli servet kaybına neden olacaktır. Bu malzemelerin kurum tarafından alınması hem kendi ihtiyacını karşılar hem de taşeron şirketlerin mağduriyetini önlemiş olur" diye konuştu.

Kaynak: İHA