İncefikir'in 'Biriktirdikleri' Yakında Kitap Severlerle Buluşacak

Edebiyatçı kimliğiyle de tanınan çiftçi Cahit İncefikir, yayına vermeye hazırlandığı ’Biriktirdiklerim’ isimli sekizinci kitabına ilişkin, "Yaşamın içindeki o çelişkileri, kıskacı, hayatın içindeki o gel-gitleri, sıkıntıları anlatan, dışa vuran bir kitap" ifadelerini kullandı.

İncefikir'in 'Biriktirdikleri' Yakında Kitap Severlerle Buluşacak
Seyhan Ziraat Odası 2’nci Başkanlığı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili ve Güney Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de yürüten Cahit İncefikir (52), 7 tane öykü, deneme ve şiir kitabının ardından, ’Biriktirdiklerim’ isimli sekizinci kitabını tamamladı.

Tiyatro eğitimi aldıktan sonra bir süre sanat faaliyetlerinde bulunup ardından baba mesleği çiftçiliğe dönen Cahit İncefikir, “İnsanın bir uzvu eksik olunca diğerleri güçlü olurmuş ya. Tiyatrodan bırakınca da bu sefer okumak ve yazmak seni bırakmıyor” diye konuştu.

Kitaplarını adeta ’demler’ gibi hazırladığına dikkat çeken İncefikir, iyi yazmak için de iyi okumak ve gözlem yapmak gerektiğini hatırlattı.

Eleştileri çok önemsediğini anlatan Cahit İncefikir, “Mutlaka bir kitabımı bir psikiyatrist arkadaşıma, bir aktrist arkadaşıma mutlaka okuturum dosya halindeyken. Bu iki meslek grubu inanılmaz tehlikeli meslek gruplarıdır. Yazdıklarınızda eksiklikler görebilir hatta şu cümle ’Söylediğiniz şu cümle psikolojik hastalıkta olmayacak bir tavırdır’ veya bu anlattığın öyküdeki kadın o eteği giymez’ diyebilirler” şeklinde konuştu.

İncefikir, imza günlerinde karşılaştığı okur eleştirileri hakkında aktardığı ifadelerde ise, “’Biz sizi ilk kitabınızda daha rahat okuyorduk sonradan son kitaplarınızda değiştiniz. Farklılaştınız’ diyen okurlar var. Aslında okuyucu orada alt yazı geçiyor. ’Sen artık yazamıyorsun eskisi gibi değilsin’ gibi bir sinyal var. Yıllar geçmiş ben yüzlerce kitap okumuşum, ben alıp başımı. Aslında okurum okumamaya başlamış. 20 yıl önceki kelimeleri kullanacaksam neden yüzlerce kitap okudum, bu kadar gözlem yaptım? Toplum değişti de her şey farklılaştı da bizim yazacaklarımız mı farklılaşmasın? Elbette konular birbirinden zincirleme, nehir diye düşünün. Nehrin yatakları değişiyor” diye konuştu.

Günümüz edebiyat dünyası ve şiirler hakkında değerlendirmelerde bulunan İncefikir, “Çok sevdiğim bir cümle var. ’Bana söylediklerini farklı şekilde söyle diyorsun ama benden önce tüm şeyler söylenmiş bilmiyorsun’. Şu bir gerçek ki edebiyat 19. yüzyılın dalıdır. Dünyanın en verimli edebiyat yazarları 19. yüzyılda çıkmıştır. 20. yüzyıl ise 19. yüzyılın tohumlarının atıldığı dünyanın en başarılı olduğu dönemdir. Şiiir de bana göre edebiyat alanında sözcüklerin en ince şekilde seçilmiş, en vurucu anlamıyla oluşturulmuş bir şeklidir. 20 tane cümleden inanılmaz romanlar çıkartılabilir. Şiir de yazdığım oluyor ama çok uzun vadeye yayıyorum. Beni etkileyen her şey bir şiirdir. Okula yeni başlayan bir çocuğun ürkekliği ya da özel bir engelli çocuğun yaşıtları minibüsten inip yanından hızla giderken kendisinin sırılsıklam sağa sola tutunarak yürümeye çalışması. Yazma işi gözlem işi. Konularınız mutlaka sizi etkilemeli. Sahici gibi değil sahici olmalı” şeklinde konuştu.



"Bu kitap içsel bir yolculuğu anlatıyor"

Cahit İncefikir, ’Biriktirdiklerim’ isimli son kitabına ilişkin de şunları anlattı:

“52. yaş günümün bir hediyesi gibi bir şey oldu bu kitap. Hayatın bize biçtiği yaşamsal kodlar, şifreler, yapmak zorunda olduğumuz, kanıksadığımız, kendi hayatınızda artık kaçamadığınız şeylerle ilgili bir kitap. Her gün eve gelen bir adamın her gün zorunlu olarak oturmak zorunda olduğu koltuğu, bütünleşmiş, monotonlaşmış bir hayatın vermiş olduğu tepkiler aslında. Bir tepki kitabı. Cemal Süreya, ’Şair de şiire dahildir’ der. Aynı yerden güneşin doğuşu, aynı kadınla sabahlamak, aynı yerde oturup aynı kadınla kahvaltı yapmak, sessiz bir yaşam. Belimizin kamburu evler; hep girmek zorunda olduğumuz. Aslında bir yerde bu kalıplaşmış bu monoton yaşam bir yerde ölüm demektir. Sıradanlaşmak demek. Bu kitap bir yolculuğu anlatıyor ve tamamen içsel bir yolculuk. Editörümün deyimiyle, yaşamın içindeki o çelişkileri, kıskacı, hayatın içindeki o gel-gitleri, sıkıntıları anlatan, dışa vuran bir kitap.”

"Kitabın ikinci baskısı kesinlikle olmayacak"

İncefikir, baskı aşamasında olan kitabının önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde satışa sunulacağını sözlerine ekleyerek, "Ve bu kitap sadece bir baskı olacak. Hiçbir zaman ikinci baskısı olmayacak. Amacım, yıllar sonra da okunmak istediğinde okuyan başka kişilerden edinilmesi. Kitabı meta, bir mal, ucuz bir değersizlikten çıkartıp önemli bir kültür değerine koymak, aranan zaman içinde az sayıda da olsa ’Kitaplar toplumun en önemli kültürel araçlarının en önemli parçasıdır’ diyebilmek için böyle bir karar aldım" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA