'2018 Yılının Sonuna Doğru FETÖ Davaları Karara Bağlanabilir'

Kocaeli Adli Yargı İlk derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, “Benim tahminime göre 2018 yılının sonuna doğru FETÖ davaları karara bağlanabilir. Bu yönde yoğun çalışmalarımız var” dedi.

'2018 Yılının Sonuna Doğru FETÖ Davaları Karara Bağlanabilir'
Basın mensupları ile bir araya gelen Kocaeli Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Muhiddin Paça, İş Mahkemesi Kanunu’nda yapılan değişikle 1 Ocak’tan itibaren başlayan “arabulucuk sistemi” hakkında bilgi verdi. İşçi kıdem ihbar tazminatları, fazla çalışma saatleri, hafta tatili ücretleri gibi işçilik alacakları ile iş güvencesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulacağını belirten Paça, “1 Ocak 2018 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile bir kısım uyuşmazlıklar yüzünden oluşan problemlerde iş mahkemesine başvurmadan önce arabuluculuk başvurma sistemi getirildi.

İşçi işveren uyuşmazlıklarında kıdem ve ihbar tazminatı, iş güvenliği sebebiyle oluşacak uyuşmazlıklarda iş mahkemelerine dava açmadan önce davacı arabulucuya başvuracak. Adliyemizde Arabuluculuk Bürosunu açtık, yeteri kadar personel yerleştirimini yaptık. Zorunlu arabuluculuk sistemine başvurmak isteyenler büromuza başvuracaklar. Kendi aralarında uyuşmazlıklarını hallettiklerinde uzun süren zahmetli dava sürecinden kurtulmuş olacaklar. Mahkememizde de olan ağır iş yükü azaltılmış olacaktır” dedi.

Adalet Bakanlığının davacılar için çeşitli kolaylıklar sağlayacağını açıklayan Paça, “Zorunlu arabuluculuğa başvurduklarında ilk iki saatinin ücretini Adalet Bakanlığı karşılayacak. Mazeret edilen günde gelmeyen taraf ileri tarihlerde dava açtığında avukat ücretlerini karşılamak zorunda kalacaklar. Adalet Bakanlığının açmış olduğu arabuluculuk kurslarında sertifika alan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk sıfatını kazandılar ve bu işlemleri yürütecekler” diye konuştu.

Kocaeli’de yürütülen FETÖ/PDY silahlı örgütüne yönelik davaların yoğun bir şekilde devam etiğini de dile getiren Adalet Komisyon Başkanı Muhiddin Paça, “İlimize 4 tane Ağır Ceza Mahkemesi terör davalarına bakmak üzere görevlendirilmiştir. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi davalarının bir an önce sonuçlandırılması için Gölcük Donanma Komutanlığı davasına bakan 5. Ağır Ceza Mahkemesine ek ikinci bir ağır ceza heyetinin görevlendirilmesi için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna talepte bulunduk. Tahminen bu mahkemeye Şubat’ta ikinci bir heyet görevlendirilecek. En kısa sürede davaların sonuçlandırılması sürecine gidilecek. Benim tahminime göre 2018 yılının sonuna doğru FETÖ davaları karara bağlanabilir. Bu yönde yoğun çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

Kocaeli’de bin 861 FETÖ/PDY silahlı terör örgütü dosyasının soruşturulduğunu ifade eden Paça, “Şimdiye kadar Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesine 518, 4. Ağır Ceza Mahkemesine 671, 5. Ağır Ceza Mahkemesine 594, 6. Ağır Ceza Mahkemesine ise 78 olmak üzere toplam bin 861 FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne ait dava dosyası vardır. Bu dava dosyalarında sanık sayısı 2 bin 334, bu davalardan 432 davanın dosyası sonuçlandı. 432 dava sonucunda mahkumiyet hükümleri verildi.

Diğer davalar ise devam ediyor. Gölcük Donanma Davaları 9 Ocak’ta tekrar başlayacak” dedi.

Kaynak: İHA