2,5 Milyonluk Gözlemevi Depo Oldu

Ordu’nun Ulubey ilçesinde 12 yıl önce açılan uzay gözlemevi ilgisizlik yüzünden depoya döndü. Bugünün hesabıyla 2,5 milyon liraya mal olan uzay gözlemevi, bin rakımlı bölgede milyonluk teleskoplarla atıl kaldı.

2,5 Milyonluk Gözlemevi Depo Oldu
6 yaşında izlediği bir ay tutulması sonucu uzay merakını hobiye dönüştüren, 1969 yılında Türkiye’den İsviçre’ye çalışmaya gidince teleskoplarla yakından ilgilenen Cumaittin Turap, 1994 yılında Türkiye’ye dönünce yanında getirdiği teleskoplarla Ulubey ilçesine bağlı 1000 rakımlı Sayacabaşı bölgesine gözlemevi kurdu. 12 yıl önce ‘Astro Cumali Uzay Gözlemevi’ adını verdiği, Türkiye’nin kişiye özel ilk gözlem evi olan ve son model teleskopların bulunduğu tesis birkaç yıl okul ve öğrencilerin ilgisini çektikten sonra ilgisizlik sebebiyle atıl duruma düştü. Halen kullanılabilir olan milyonluk teleskoplar gözlem yapılacak günü beklerken ‘Astro Cumali’ Cumaittin Turap, bunları satın almak isteyenlere de olumsuz cevap veriyor.

Gözlemevini kurmak için büyük çaba ve emek harcadığını, İsviçre’de gözlemevine üye olup daha çok bilgi sahibi olduğunu ve edindiği teleskoplarla tesisi açtığını ifade eden Turap, "2,5 milyon liraya burayı kurduktan sonra ilgi gördü. Ancak daha sonra ilgi kesildi. Şu anda son 5 yıldır tozlu paslı bir ortamda duruyor. Ben okulların buraya yönlendirilmesini, öğrencilerin çalışma yapmasını istiyorum. Öğrenciler ve öğretmenler gelip uzay merakıyla ilgili tüm bilgileri buradan bakabilir. Valilik, milli eğitim ve üniversiteden böyle bir talep gelirse gözlemevini açacağım. Aksine sahip çıkan olmazsa açmayı düşünmüyorum" dedi.

Kaynak: İHA