Başkan Altay Açıklaması 'Türkiye'nin En Başarılı Belediyeleri Arasındayız'

Konya’nın Selçuklu ilçesinde çevre bilinci artıyor. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Çevreci projelerle Türkiye’nin en iddialı ve başarılı belediyeleri arasında yer alıyoruz” dedi.

Başkan Altay Açıklaması 'Türkiye'nin En Başarılı Belediyeleri Arasındayız'
Selçuklu Belediyesi’nin hayata geçirdiği temizlik ve geri dönüşüm çalışmaları ile Türkiye’ye örnek bir belediye olduğunu ve bu çalışmalarla ödüllendirildiğini ifade eden Belediye Başkanı Altay, “Çevreci projelerle Türkiye’nin en iddialı ve başarılı belediyeleri arasında yer alıyoruz. Selçuklu’da 8 yıldır sürdürdüğümüz geri kazanım projesi (SELKAP) ile büyük mesafeler kat ettik. Ayrıca yıl boyunca ilçede sürdürdüğümüz eğitim çalışmaları ile geri dönüşümün gelecek adına önemli bir kazanım olduğunu vurguladık. Tüm bu çalışmalarda hemşehrilerimizin desteği ile büyük kazanımlar sağladık. Yeni hizmet yılında da aynı özen ile çevreci projeleri uygulamaya devam edeceğiz. Bu konuda duyarlılık gösteren tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Hayata geçirdiği temizlik ve geri dönüşüm projeleri ile Çevre Bakanlığı tarafından “Çevre Beratı” ile ödüllendirilen Selçuklu Belediyesi, yürüttüğü geri dönüşüm projeleri ile hem doğayı koruyor hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Selçuklu Belediyesi, Selçuklu Kaynağında Ayırma Projesi (SELKAP) kapsamında çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Proje kapsamında site, market gibi yerlerde geri dönüşüm kafesi/kumbarası, apartmanlarda geri dönüşüm poşeti, okul, kurum ve iş yerlerinde de iç mekan kutuları ile uygulama gerçekleştiriliyor. Ayrıca kapıda yüz yüze eğitim ile konut sakinlerine geri dönüşüm poşeti ve broşür verilerek bilgilendirme yapılıyor.

50 bin adet bez torba dağıtıldı

Selçuklu Belediyesi son 8 yılda 377 bin 510 konutta kapıda yüz yüze eğitim çalışması gerçekleştirdi. Geri kazanım bilincinin oluşturulması amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından yıl boyunca birçok çalışma yürütülüyor. Konutlarda yüz yüze eğitim yapan ekipler vatandaşlara poşet ve broşür vererek bilgilendirme yaparken çevre bilincinin genç nesillere kazandırılması amacıyla da Atıksan Toplama Ayırma Tesisinde yerinde uygulamalı eğitim yapıyor. Geçtiğimiz yıl 29 okuldan 2 bin 522 öğrenci bu eğitimlere katıldı.

Bu çalışmaların yanı sıra bez torba veya bio poşet kullanımını sağlamak ve çevreye olan duyarlılığını arttırmak amacıyla ilçenin farklı noktalarında 50 bin adet bez torba dağıtımı gerçekleştirdi. Ayrıca atık pil kutusu dağıtılan okul, resmi kurum ve muhtarlık ofislerinden 20 bin 326 kg atık pil toplandı.

Geri dönüşüm projeleriyle büyük kazanımlar sağlandı

Sürdürdüğü geri dönüşüm projeleri ile büyük ekonomik kazanımlar sağlayan Selçuklu Belediyesi, 2009 yılından bu yana 127 bin 39 ton karışık ambalaj atığı ve 50 bin 815 ton kağıt toplanırken 863 bin 855 ağacın kesilmesi önlendi. Ayrıca 38 bin 111 ton plastik toplanarak, 533 milyon 554 bin kwh enerji tasarrufu, 12 bin 704 ton cam toplanarak, 1 milyon 270 bin 400 lt benzin tasarrufu sağlanırken, 12 bin 704 ton metal toplanarak, 16 milyon 515 bin 200 kg hammadde tasarrufu sağlandı.
Kaynak: İHA