Yörük Ali Paşa, Çukurova'nın Konuğu Oldu

Çukurova Belediyesi, 5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtarılışının 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Yörük Ali Paşa namıyla tanınan Emekli Tuğgeneral Ali Aydın’ı konuk etti. ‘Adana’nın Kurtuluşu ve Cumhuriyet’ konulu panelde konuşan Tuğgeneral Ali Aydın’ı izlemek için vatandaşlar Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezini doldurdu. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Aydın, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan darbeleri gördüğünü ve üzerine sivil darbeyi de yaşadığını belirterek, “Birincisi Ergenekon, ikincisi Balyoz ve sonuncusu 15 Temmuz irtica. 15 Temmuz irticai bir kalkışmadır. Peki bu kalkışmanın sonucuna bir bakın. Hem döveceksin hem de ‘beni dövdüler’ diye ağlayacaksın. Ergenekon ve Balyoz olmasaydı 15 Temmuz olmazdı” dedi.

Yörük Ali Paşa, Çukurova'nın Konuğu Oldu
Çukurova Belediyesi, Yörük Ali Paşa namıyla tanınan Emekli Tuğgeneral Ali Aydın’ı konuk etti. 5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Emekli Tuğgeneral Ali Aydın’ı konuk eden Çukurova Belediyesi, Yörük Ali Paşa’yı izlemek için Orhan Kemal Kültür Merkezi’ni dolduran yüzlerce vatandaşı ağırladı. Tuğgeneral Ali Aydın, ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ konulu panelde kendisini dinleyenlere doyurucu bir söyleşi gerçekleştirirken, çarpıcı konuşmaları sık sık alkışlarla kesildi. Kendisini, ‘Fanatik bir Adanalı’ olarak tanımlayan Aydın, konuşmasına 5 Ocak 1922 Adana’nın Fransız işgalcilerden kurtuluş sürecini anlatarak başladı.

Adana’nın işgal sürecinde tamamen sivil bir örgütlenme ile direniş gösterdiğini ve büyük bir başarı gösterdiğini aktaran Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, “Adana’nın kurtuluşu yerli halkın mücadelesidir. Bir savaşta, nizami ordu cephede başarısız olursa orada sivil halk örgütlenir. Türk ordusu, sivil halkı direniş için örgütler. Türklerin bu yer altı teşkilatlanmasının adı Ergenekon’dur. Ergenekon bir destandır. Unutulmamalıdır ki, tarih geçmişteki başarılarla övünüp başarısızlıkla yerinmek değil, tarih geçmişten ders alarak geleceğe yön vermektir. Tarihimizi iyi öğrenelim, iyi öğretelim. Milli mücadeleyi hurafelerle anlatan ve bu mücadelede Atatürk’ten bahsetmeyenlere fırsat vermeyelim. Allah Adana’ya ve bu millete bir daha kurtuluş günü yaşamayı ve bunu kutlamayı nasip etmesin” dedi.

Herkesi cumhuriyeti korumaya ve sahip çıkmaya davet eden Ali Aydın, “Bu ülkede Cumhuriyet düşmanlarının ortak özellikleri var. Cumhuriyet düşmanları askere, orduya ve milli değerlere düşmandır. Ve bu düşmanlar sürekli olarak kutsal dinimizi kullanırlar. Mustafa Kemal Atatürk neden tekke ve zaviyeleri kapattı. Çünkü Atatürk biliyor ve öngörüyordu. Atatürk’ün de dediği gibi; “Laiklik, adam olmaktır” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan darbeleri gördüğünü ve üzerine sivil darbeyi de yaşadığını belirten Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, “Türkiye’de artık sivil darbeler dönemi yaşanıyor. Yaşanan hukuk katliamları insanları tedirgin ediyor. Cumhuriyet tarihinde yaşanan darbelerin hepsine tanıklık ettik ve maalesef üzerine bir sivil darbe yaşadık. Haklıydık, haklılığımıza inanıyor ve adaletin mutlaka tecelli edeceğini biliyorduk. Birincisi Ergenekon, ikincisi Balyoz ve sonuncusu 15 Temmuz irtica.15 Temmuz irticai bir kalkışmadır. Peki bu kalkışmanın sonucuna bir bakın. Hem döveceksin hem de ‘beni dövdüler’ diye ağlayacaksın. Ergenekon ve Balyoz olmasaydı 15 Temmuz olmazdı” ifadelerini kullandı.

"Atatürk bu ülkenin ortak değeridir"

Panelin sonunda Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Emekli Tuğgeneral Ali Aydın’a katılımı için teşekkür ederek plaket ve çiçek takdim etti. 5 Ocak Adana’nın kurtuluşunu bu kez bir askerden dinlemek istediklerini belirten Başkan Çetin, “5 Ocak bizim için çok önemli. 5 Ocak Adana’nın düşman işgalinden kurtarılışını birçok yazardan, tarihçiden ve gazeteciden dinledik. Bugünü bu defa bir askerden dinleyelim istedik. Ali Aydın paşamız davetimizi geri çevirmeyerek bugün aramızda oldu. Kendisinin özgün, akıcı ve güzel sunumunu dikkatle ve keyifle dinledik. Kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Atatürk ve Cumhuriyet konulu panellerin ve etkinliklerin devam edeceğini vurgulayan Başkan Çetin, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkenin ortak değeri. Bizim için iyi insan olmanın ölçütlerinden biri de Atatürkçü olmak. Bizler, “Ağaç yaşken eğilir” düşüncesiyle Her Ayın 10’unda Saat 10’da Ata’nın Huzurunda etkinliğimizle çocuklarımızı Anıtkabir’e, Ata’nın huzuruna göndermeye devam edecek, Her Ayın 19’unda Saat 19’da etkinliğimizle Atatürk ve Cumhuriyet konulu panellerimizi sürdüreceğiz. Atamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA