Özel Çocuklar Müzikle Hayata Tutunuyor

Afyonkarahisar Hüseyin Sümer Ortaokulunda eğitim gören hafif düzey zihinsel engelli ve down sendromlu çocuklar, üniversite öğrencilerinin hayatlarına kattığı halk oyunları ve müzikle yaşamdan keyif alıyor AKÜ BESYO Öğretim Görevlisi Işık: 'Hem özel çocukların üniversiteli gençlerle kaynaşmasını hem de onların farklı etkinliklerle, farklı ortamlarda ve salonlarda birçok kişinin önünde kendilerini ifade etmelerini sağladık'.

Özel Çocuklar Müzikle Hayata Tutunuyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) öğrencileri, ortaokulda eğitim gören hafif düzey zihinsel engelli ve down sendromlu çocuklara halk oyunları ve müzikli gösteri eğitimleri vererek onları hayata bağlıyor.

Gönüllü öğrenciler, 3 aydır devam eden çalışma kapsamında Hüseyin Sümer Ortaokulu’nda eğitim gören özel çocuklara haftanın belirli günlerinde eğitim veriyor.

Öğrenciler, halk oyunları ve müzik eğitimi hem eğlenceli vakit geçiriyor, hem de birlikte hareket etme becerisi kazanıyor.

AKÜ BESYO Öğretim Görevlisi Meltem Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaokuldaki özel çocuklara, 5 üniversite öğrencisinin engellilere yönelik beden eğitimi ve spor dersleri kapsamında, yaklaşık 3 aydır halk oyunları ve müzikli gösteri eğitimi verdiğini söyledi.

Gençlerin tamamen gönüllülük esasına göre, her hafta düzenli olarak bu çalışmada görev aldıklarını belirten Işık, şöyle devam etti:

"Çocukların yeteneklerine göre ve müzikle gerçekleştirebilecekleri gösteri eğitimleri verildi. Özellikle down sendromlu çocuklar müzik ritmine daha yatkındır. Onlarla yapılabilecek etkinlikleri seçtiler. Hem özel çocukların üniversiteli gençlerle kaynaşmasını hem de onların farklı etkinliklerle, farklı ortamlarda ve salonlarda birçok kişinin önünde kendilerini ifade etmelerini sağladık."

Işık, özel çocukların halk oyunları gibi sanatsal ve sportif etkinliklerin içerisinde olması gerektiğini ifade ederek, öğrencilerin bu tür faaliyetlerle kendilerini daha iyi ifade edebildiklerine dikkati çekti.

- "Bu iş sevgi ve gönül işidir"

Ortaokulun öğretmenlerinden Salih Yetere de üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada, güzel sonuçlar alındığını aktardı.

Yaklaşık 3 aydır süren çalışmalarda özel çocukların belli bir koordinasyon kazandığına değinen Yetere, "Çocuklarımız halk oyunları ve sportif faaliyetler sayesinde birlikte hareket etme becerisi kazanıyor. Öğrencilerimiz belli bir seviyeye geldi. Daha çok çalışırsak, daha iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum. Bu iş sevgi ve gönül işidir. Sevgi ve gönül bağımızla tüm engelleri aşabiliriz." diye konuştu.

Yetere, adeta bir bayram havasında geçen çalışmalarda, öğrencilerin fazla enerjilerini atma imkanı bulduklarını vurguladı.

- "Özel arkadaşlarımızı çok sevdik"

Üniversite öğrencisi İbrahim Halil İsvan da halk oyunları ve müzik etkinlikleri ile çocukların sosyal yönden gelişmelerine katkı sunmak istediklerini anlattı.

Çocukların mutluluğunun kendilerini de mutlu ettiğini dile getiren İsvan, "Çocuklar bizimle farklı bir ortam gördüler. Çok mutlu oldular. Biz de özel arkadaşlarımızı çok sevdik. Bundan sonra da okullarına sürekli gelmeyi, farklı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bu kardeşlerimizle daha fazla vakit geçirmeliyiz. Onlar gerçekten çok özel çocuklar." ifadelerini kullandı.

Vedat Demir de engelli öğrencilerin hayatlarına müzik ve ritimle farklı bir renk kattıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Onlara penguen dansı ve oyun havası öğrettik. Okula gittiğimizde çocuklar bizleri görünce daha da mutlu oluyorlar. Bizleri kendilerinden biriymiş gibi görüp, samimi davranıyorlar. Koşup sarılıyorlar. Bunun verdiği mutluluğu hiçbir şey veremez. İnşallah bundan sonra da özel arkadaşlarımızla beraber olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA