Kar Yağmayınca Gümüşhaneliler Aralık Ayında Yakıttan Tasarruf Etti

Gümüşhane’de 2017 yılının aralık ayında ortalama sıcaklık 2,8 derece olarak gerçekleşti. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 600 artarken, kuraklık endişesi yaşayan vatandaşlar hem kömür hem de doğalgaz tüketiminde ciddi tasarruf etti.

Kar Yağmayınca Gümüşhaneliler Aralık Ayında Yakıttan Tasarruf Etti
Son yılların en sıcak aralık ayını geçiren Gümüşhane’yi kuraklık endişesi sardı. Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 55 artarak metrekareye toplam 62,2 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de vatandaşlar önümüzdeki süreçte kar yağışı gerçekleşmezse yaz aylarında kuraklık olabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde derelerin, göletlerin buz tuttuğu, okulların yağış nedeniyle tatil edildiği Gümüşhane’de bu yıl aralık ayının en soğuk günü ise sıfırın altında 5,5 dereceyle 27 Aralık günü gerçekleşti.

“Oldukça sıcak bir aralık ayı oldu”

Aralık ayında ortalama sıcaklığın 2,8 derece olarak gerçekleştiğini kaydeden Gümüşhane Meteoroloji Müdürü Ömer Çekirdek, “Uzun yıllar ortalaması son 60 yılda 0,4 derece olmasına rağmen bu yıl 2,8 derece oldu. Geçen yıl ki aralık ayı ortalama sıcaklığı ise sıfırın altında 3,3 derece iken bu yıl ortalamada 6 derecelik artış oldu. Bu aralık ayı geçtiğimiz yıl ve uzun yıllar ortalamasına göre oldukça sıcak bir aralık ayı oldu” dedi.



“Sadece 4 gün kar yağdı”

Aralık ayında metrekareye düşen yağış miktarı uzun yıllar ortalamasında 40,2 kilogram iken bu yıl 62,2 kilogram olarak gerçekleştiğini ifade eden Çekirdek, ortalamanın yüzde 55 üzerinde yağış almasına rağmen bu yılki yağışların hep yağmur şeklinde olduğunu, kar yağışının sadece 4 gün ve 25 santimetre yüksekliğinde gerçekleştiğini söyledi.



“Gümüşhane’de mevsim değişmiyor”

Vatandaşların mevsimlerin değiştiğiyle ilgili endişelerini de değerlendiren Çekirdek, “Gümüşhane’de mevsim değişmiyor. Uzun yıllar ortalamasına bakıldığında dönem dönem bu tür değişimler görüyoruz. Sıcaklıkların değişmesi mevsimin değişmesini ifade etmez. Bunun için daha geniş kapsamlı çalışma yapmak gerekir. Çok çeşitli faktörler var. Bu faktörlerin hepsi etkiler” diye konuştu.



“Aşırı soğuk beklemiyoruz”

Geçtiğimiz yıllara göre sıcak ve yağmur yağışlı bir aralık ayı geçirdiklerini, kar yağışının da geçtiğimiz yıllara göre çok az olduğunu ifade eden Çekirdek, soğuk olması gereken günlerin bu şekilde geçtiğinden hareketle önümüzdeki süreçte aşırı soğuk hava beklemediklerini de sözlerine ekledi.

Gümüşhane kent merkezinde yaşayan vatandaşlar ise uzun yıllardır aralık ayında 15 dereceyi bulan sıcaklık görmediklerini, devamında kar yağışı olmaması halinde yaz aylarında kuraklık yaşanabileceğine dikkat çekti.

Doğalgaz tüketimi ve kömür sarfiyatının geçtiğimiz yılın aynı ayına göre neredeyse yarı yarıya düştüğünü kaydeden vatandaşlar, “Bu yıl beklediğimiz kar yağışı gerçekleşmedi. Önceki yıllara göre kar yağışının daha geç geleceğini tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz yıla göre metrekareye düşen yağış fazla ama kar olmayınca havzaları besleyen kar sularından yoksun kaldık bu yıl. Uzun yıllardan beri bu kadar sıcak aralık ayı görmedik. Korkutucu bir sıcak var bu aylarda. Meyve, sebze için korkulması gereken bir durum” dedi.

Yaşanan durumu “iklim değişikliğine” bağlayan vatandaşların da yer aldığı Gümüşhane’ye 6 yıl önce gelen Kayserili Ünsal Gür ise “İlk geldiğim yıl 20 santim kar vardı merkezde ama o gün bugün o karı göremedik. Önümüzdeki günlerde de kar beklentisi yok gibi. Gümüşhane için karın önemi büyük. Olmazsa kuraklık olur” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA