Tokat'ta 60 Tarihi Bina Turizme Kazandırılacak

Tokat’ta kent merkezinde bulunan Halis Sokağı’ndaki 60 tarihi bina, kamu ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle oluşturulan 3 milyon lira değerindeki proje ile turizme kazandırılacak.

Tokat'ta 60 Tarihi Bina Turizme Kazandırılacak
Tokat Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tokat İl Özel İdaresi ve Tokat Belediyesinin ortaklığında gerçekleştirilen 3 milyon lira değerindeki projenin protokol imza töreni Taşhan’da yapıldı. Tokat Valisi Ömer Toraman, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır tarafından imzalanan projeye Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından da 800 bin lira destek sağlandı. İl Genel Meclisi Başkanı Adem Dizer, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan’ın da katıldığı protokol töreninde konuşan Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından alınan desteğin dışında kalan proje bedelinin Tokat Belediyesi tarafından karşılanacağını söyledi.

Çakır,"Bu proje temelde Halis Sokağı, yani Taşhan’ın yan tarafından başlayıp, Pervane Hamamı’nın oradan Ulu Cami’ye kadar olan akstaki evlerin dış cephelerinin yenilenmesini kapsıyor. Kesin rakam oluşmamakla birlikte yaklaşık 3 milyon liralık bir proje. Bu projenin oluşmasında İl Özel İdaremizin ciddi bir katkısı oldu. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının yaklaşık 800 bin liralık bir katkısı olacak ve geri kalan kısmının da belediyemiz bütçesinden karşılanması için bugün bu protokol imza törenini yapıyoruz" dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Adem Dizer ise, Tokat İl Özel İdaresi olarak projeye Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte destek verdiklerini ama projenin esas sahibinin Tokat Belediyesi olarak görülmesini istediklerini belirtti.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, kent genelinde yaptıkları yenileme, rehabilitasyon ve restorasyon çalışmalarına ek olarak bu projeyle birlikte çok önemli olan üç aksın birbirlerini destekleyecek çok önemli turizm adımları olduğunu ifade ederek, "Tokat’ın tarihi, turizmi inanın bir başka, bambaşka olacak. Tokat o tarihi şehir olmak anlamında da çok önemli adımlar atacak. Biz bunun yanına Ballıca Mağaramızı, medeniyetler şehri Niksar’ımızı, Kanal Tokat’ımızı ve birçok güzelliği, Tokat’ın gastronomisini de eklediğimizde kültürel anlamda, turizm anlamında Tokat önümüzdeki yıllarda çok daha kendinden söz ettiren bir il olacaktır. Biz bunu canı yürekten temenni ediyor, çabalıyor ve gayret ediyoruz. Bu noktadaki bir ve beraberce bunu düşünmek. Aynı görüş ve doğrultuda aynı bakış açısıyla tüm kurumlar olarak buna odaklanmak da bence son derece önemliydi" diye konuştu.

Tokat Valisi Ömer Toraman ise başta hükümet ve bakanlıklar olmak üzere yerel yönetimlerin de tarihi dokuları yeniden hayata geçirecek önemli projelere öncelik verdiğini dile getirerek, "Çok şükür her geçen yıl bu alanda daha çok kaynak ayırarak, daha çok zaman harcayarak, daha çok mesai harcayarak bu alana daha çok yönelmeye başladık. Bu hem merkezi hükümet açısından, bakanlıklarımız açısından böyle hem de yerel yönetimler açısından böyle. Yine çok şükür yerel yönetimlerimizde artık şehirlerde bu tip hassasiyetleri önceleyen projeler gerçekleştiriyorlar. Tokat’ta bundan özellikle son dönemlerde ciddi nasibini almış bir şehir" şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA