İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 279 sanıklı davanın görülmesine devam edildi Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı tümgeneral Memduh Hakbilen'in cep telefonu incelemesinde ByLock izleri bulunduğunun tespit edildiğini belirtti.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 279 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, tanık olarak ifade veren emekli polis memuru G.G, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin olduğu Çeşme Emniyet Müdürlüğü Ilıca Polis Merkezi Amirliğinde geçici görev yaptığını söyledi.

G.G, darbe girişimine ilişkin eşinin bilgi vermesinin ardından televizyondan gelişmeleri takip ettiği sırada bir arkadaşının yanına gelerek tutuklu sanık eski komiser Ahmet Karataş'ın olaylarla alakalı toplantı yapacağını söylemesi üzerine toplantıya geçtiğini kaydetti.

Toplantının olduğu yerde yaklaşık 15 polis memurunun olduğunu dile getiren G.G, Karataş'ın saat 00.00 sıralarında kendilerine hitaben, "Daha önceden darbe tecrübemiz yok. Şu an ne yapılacağı belli değil, birazdan asker gelebilir, karşılaşabilirsiniz. Onlar da vatan evladı, siz de vatan evladısınız. İlk etapta kimse münferit harekette bulunmasın. Kimse ferdi olarak silahına davranmasın, benden talimat beklesin, bize de verilen talimat bu şekilde. Hiçbir arkadaşımın burnunun kanamasını istemiyorum. Silahınızı sıkacağınız insan da sizler de vatan evladısınız. Böyle bir durum olursa biz söyleriz. Böyle bir şey olursa biz talimat veririz." diye konuştuğunu ileri sürdü.

G.G, Karataş'ın avukatı Murat Tanılı'nın "Ahmet Komiser, 'Asker gelince silahlarımızı teslim edeceğiz.' diye bir şey söyledi mi? Ya da müvekkilimin darbe girişimine destek veren bir eylemini gördün mü?" sorusuna, "Karataş'ın darbe girişimine destek verecek bir davranışına şahit olmadım." diye yanıt verdi.

Mahkeme Başkanı, soruşturma aşamasında ele geçirilen ya da teslim edilen bazı sanıklara ait dijital materyallere yönelik İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün incelemesi sonucu hazırlanan analiz raporunun mahkemeye ulaştığını belirterek, buna ilişkin raporları tek tek okuyarak sanıklara söz verdi.

- Memduh Hakbilen'in cep telefonunda ByLock izleri

Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı tümgeneral Memduh Hakbilen'in cep telefonu incelemesinde ByLock izleri bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

Hakbilen'in cep telefonu incelemesinde örgütün şifreli haberleşme programı ByLock izlerinin bulunduğu tespite yönelik yaptığı savunmada, "ByLock kullanmadım, böyle bir program uygulamasından da haberim yok." dedi.

- Askerlerin olduğu grupta Gülen'e ait ses kaydı paylaşılmış

Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık eski TCSG Umut Gemisi Komutanı kurmay yarbay Bayram Zafer Yandık'ın cep telefonu incelemesi sonucu, WhatsApp'ta iletişim kurulan bir grupta, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ait 7 saniyelik dini içerikli ses kaydının 2015'te paylaşıldığını kaydetti. Bunun üzerine söz alan Yandık, WhatsApp'ta başkası tarafından paylaşılan ses kaydından kendisinin sorumlu olmadığını söyledi.

Mahkeme Başkanının, "Askerlerin olduğu bir grupta rahat bir şekilde örgüt elebaşına ait bir ses kaydı paylaşılıyor. Demek ki bunu paylaşan gruptakilerden emin. Bu kadar rahat bir şekilde, böyle paylaşım yapmak mümkün mü?" şeklindeki sorusu üzerine yeniden söz alan Yandık, "O periyotta insanlar sürekli paylaşım yapıyordu. Bunların çoğuna bakmazdım bile. Bazen de çok gereksiz video ya da ses kayıtlarına ilişkin paylaşımlar oluyordu. Bunları açıp dinlemem söz konusu olmuyordu." savunmasını yaptı.

Daha önce gelen raporlarda ByLock kullanıcı olduğu tespit edilen tutuklu sanık eski Kurmay Albay İlsev Hazır, cep telefonunda, örgütün kendi aralarında iletişim kurmak için kullandığı Cover Me ve ByLock programlarının izlerinin bulunduğu ile Eagle uygulamasının kurulduğuna ilişkin yaptığı savunmada, "Programlardan haberim yok, bu programları kullanmadım." diye konuştu.

Yandık ve Hazır'ın avukatı Atilla Ertekin, delillerin toplanma aşamasında bazı usulsüzlükler olduğunu iddia ederek, müvekkillerinin aleyhine olan hususları kabul etmediğini söyledi.

Tutuklu sanık eski Üsteğmen Ertuğrul Kaçmaz, FETÖ mensuplarının kendi aralarında kullandığı Kakao Talk ile Cover Me programlarının yüklendiği cep telefonunda, örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan bazı internet haber sitelerine giriş yaptığına ilişkin gelen rapora yönelik, "ByLock dahil bir çok program internetten indiriliyordu. Ben de interneti aktif bir şekilde kullanıyordum ancak bu programları kullanamadım. Ayrıca belirttiğiniz internet haber sitelerine girdiğimi hatırlamıyorum." beyanında bulundu.

Mahkeme Başkanı, tutuklu sanıklar eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı tuğgeneral Mehmed Nuri Başol ve Amfibi Gemiler Komutanı tuğamiral Erdal Ergün ile Mustafa Bacak, Ahmet Yunus Şişkin, Fatih Ülker, Ömer Tokmak ve tutuksuz yargılanan Yavuz Serhat Coşkun'a ait dijital materyallerde yapılan incelemede herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadığını belirtti.

Sanık avukatları, mahkemeye ulaşan analiz raporunu inceledikten sonra beyanda bulunacaklarını dile getirdi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA