Fatsa'dan Afrika'ya Cami Ve Su Kuyusu

Batı Afrika ülkesi Togo’nun başkenti Lome ile kardeş şehir olan Ordu’nun Fatsa ilçesinden binlerce kilometre uzağa Müslümanlık bağının güçlenmesi adına destekler devam ediyor.

Fatsa'dan Afrika'ya Cami Ve Su Kuyusu
Lome’ye Türk halkının destekleri ile bir cami yapıldı ve şimdi de 2 adet su kuyusu yapılıyor. Bu vesileyle 6 yıldır Türkiye’de okuyan Mahfouz Mako bugün Orta Büyük Cami’de cuma namazı öncesi İlçe Müftüsü Hüseyin Can’ın daveti üzerine kürsüye çıkarak Fatsalılara desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kürsü konuşmasında Togo’nun Batı Afrika’da bir ülke olduğunu belirten Mahfouz Mako, “6 yıldır Türkiye’deyim ve burada Türkiye Diyanet Vakfı burslarıyla okudum, evlerde kaldım. Bu konuda Türkiye Diyanet Vakfı’na çok teşekkür ediyorum. Togo’dan sizlere selamlar getirdim. Togolu Müslüman kardeşlerimiz sizlere çok teşekkür ediyor. Togo 7 milyon nüfuslu bir ülke ve yaklaşık yüzde 40 Müslüman var. Orada Hristiyan misyonerlik okulları var ve çok şeyler yapıyor, hatta çocuklarımızı Hristiyanlaştırıyorlar ama şükürler olsun son zamanlarda Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile Müslüman kardeşlerimize sahip çıkılıyor. Babam bir imam ve onun okulu var. Medrese ve eğitim konusunda bayağı işler yapılıyor. Bin 200 öğrenci var, Fatsa Müftülüğüne teşekkür ediyoruz. Yardımlarınız ile orada bir cami yapıldı ve 2 hafta sonra açılış yapacağız. Yaptığımız cami bölgesinde hiç cami yok. Şimdi müftümüz 2 tane su kuyusu söz verdi. Ülkemizde su kuyularına çok ihtiyaç var. Halkımızın yüzde 90’ının evinde su yok. Bu bakımdan Türk halkının yapacağı yardımlar önem arz etmektedir” dedi.



"Afrika’da artık bir camimiz var"

Fatsa Müftüsü Hüseyin Özcan ise Mahfouz Mako ile kurbanların Afrika’ya ulaştırılması sırasında tanıştıklarını belirterek, “Kendileri Togo’da önemli din hizmeti vermeye çalışıyorlar. Müslüman çocukları eğitiyorlar. 2011 yılında Togo’nun başkenti Lome ile Fatsa kardeş şehir ilan edilmiş. Biz bu kardeşimizi aradık kardeş şehir isek orada bir hizmet yapalım dedik. Orada bir cami yapacağımızı söyledik. Geçen yıl Eylül ayında Afrika’ya gittiğimizde kurban vesilesiyle orada cami temeli attık o zaman 60 bin lira gibi bir para ile hazırlıklı gitmiştik. Camimiz orada şu anda yapılmış inşallah minaresi de şu anda bitmek üzere minare bitince cami hizmete açılacak. İnşallah önümüzdeki günlerde biz Tolga’ya gideceğiz ve caminin açılışını yaparak hizmete sunacağız. Oraya gitmişken 2 tane de su kuyusu açmayı düşünüyoruz. Bu su kuyusunun bir tanesini Fatsa halkımızın yardımlarıyla açacağız birisini de Ordu’dan bir iş adamımız karşılayacak. Orada Müslüman kardeşlerimiz olduğu sürece bundan böyle bizim Togo ile irtibatımız kesilmeyecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA