Veliler İle Okul Yönetiminden Türkiye'ye Örnek Olacak Proje

Karabük’te bir okulda, durumu iyi olmayan öğrenciler için ’İnfak’ odası oluşturuldu. Oda sayesinde durumu iyi olmayan öğrenci, hem yiyecek hem giyecek ihtiyacını karşılayacak.

Veliler İle Okul Yönetiminden Türkiye'ye Örnek Olacak Proje
Karabük’te Şehit Mehmet Dinçel İlkokulunda okul aile birliği ve okul yönetimi eğitim gören ve durumu iyi olmayan öğrenci ve ailelerine yardım yapmak amacıyla ‘İnfak’ Odası oluşturdu.

Gıdadan giyime kadar toplanan malzemeler okul aile birliği tarafından belirlenen ailelere dağıtılıyor.

Osmanlı döneminde oldukça yaygın olan İnfak kültürünü günümüzde de yaşatmaya çalışan okul aile birliği ve okul yönetimi okulda eğitim öğretim gören durumu iyi olmayan öğrenci ve aileleri tespit ederek yardımlar yapıyor.

Şehit Mehmet Dinçel İlkokulu Müdürü Erdoğan Ünver, okullarında eğitim-öğretim gören ve maddi durumlarının iyi olmayan öğrencilerin bulunduğunu ve bunlara yardım etmek için okul aile birliği yönetimi ile böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.



“Eğitim- öğretim yılı boyunca devam edecek”

Ünver, bu noktada ilk olarak okullarında eğitim gören ve durumu iyi olmayan 50 öğrenci tespit ederek evlerine ziyaretler yaptıklarını kaydederek, “ Evlere yaptığımız ziyarette bazı çalışmalar yapmamız gerektiğini düşündük. Bunla ilgili okulumuzun bir odasını bu işe tahsis ettik. Okul aile birliği yönetimi ile velilerimize duyuru yaparak bunu hep birlikte dezavantajlı ailelere toplumsal destek olmamızı ifade ettik. Birlik beraberlik içerisinde olarak, gıda, giyim ve mutfak eşyalarını oluşturduğumuz odada topladık. Burada en önemli şey burada toplanan malzemelerin ciddi şekilde yerine ulaşıyor olması. Okulumuzu bir aile gibi düşünerek birlik ve beraberlik içerisinde bu işleri sürdürüyor olmamız beni çok mutlu ediyor. Biz elimizden geldiği kadar yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz ama eksik kaldığımız noktalarda var. Bunu eğitim öğretim yılı boyunca sürdüreceğiz. Velilerimiz ve vatandaşlarımız bu konuda bize destek olurlarsa bu ailelere daha fazla yardım ulaştırmış olacağız” dedi.

Oluşturulan odanın adının ‘İnfak’ olmasının önemli bir kavram olduğunu da kaydeden Ünver, “Osmanlı İmparatorluğundan yada geçmişten de biliyoruz ki infak bizim için önemli bir kavram. O sebeple infak kavramının zihinlere yerleşmesini istedik” diye konuştu.



“Evlerine gidip bizzat tespit yapıyoruz”

Okul Aile Birliği Başkanı Dilek Cin ise, okulda 50 dezavantajlı öğrenci olduğunu ve bunların 30’nun yabancı uyruklu, 20’sinin ise Türk olduğunu belirterek, “ Bu kapsamda ilk olarak şuana kadar 10 evi ziyaret ettik. Kendilerini arayıp evlerine gidip eksikliklerine bakıyoruz. Gıda mı, giyim mi, yada başka bir şeye mi ihtiyacı olup olmadığını beliyoruz. Ondan sonra bir gün sonra gerekli yardımı ulaştırıyoruz. Bazı ailelere para yardımı da yapıyoruz. Bir rahatsızlığı veya neye ihtiyac olduğu yönünden velilerimizden talepte bulunuyoruz. Sağ olsunlar velilerimiz bizleri hiç kırmıyor. Sınıf annelerimizle ortak çalışıyoruz bu konuda çok iyiler. Bu yardımları toplayarak ailelere ulaştırmaya gayret ediyoruz” dedi.

Dilek Cin, ayrıca okullarının eksikliklerinin de giderilmesi adına kermes düzenleyerek buradan gelen gelirle de bu ihtiyaçları da giderdiklerini söyledi.



İnfak Nedir?

İnfak, Allah’ın (cc) hoşnutluğunu kazanma yolunda kendi emeğinden, alın terinden hak sahiplerine (muhtaçlara) vermektir. Yiyecek ,içecek ve giyeceği olmayan fakir fukaranın ihtiyacını gidermek amacıyla onlara ihtiyaçları olanı vermek ve dağıtmak demektir. İnfak, nafaka verip geçindirme, besleme, doyurma mânâlarındadır.
Kaynak: İHA