Uygun Tedavi İle Çocuk Sahibi Olmak Mümkün

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, çocuk sahibi olamamanın ‘kısırlık’ anlamına gelmediğini, uygun tedavi yöntemleri ile bu sürecin aşılabileceğini söyledi.

Uygun Tedavi İle Çocuk Sahibi Olmak Mümkün
Bir yılı aşkın bir süredir korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftlerin tedavisinde, zamanında teşhis ve doğru tedavi yöntemlerinin başarı elde etmede önemli bir unsur olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinden Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya, “Araştırmalarla hiç bir neden bulunamadığında (açıklanamayan infertilite) veya kadında yumurtlama düzensizliği saptandığında yumurtlama tedavisi başlar. İnfertil tedavide en çok uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde amaç kadının her ay düzenli yumurtlamasını sağlayarak belirlenen zamanlarda ilişkide bulunulması neticesinde hamilelik şansını arttırmaktır. Yumurtlama tedavisinde ağızdan alınan haplar kullanılabilir veya cilt altına yapılan iğneler (halk arasında yumurtlama, yumurta büyütücü iğneler denir) kullanılır. Yumurtlama tedavisi genellikle 3 veya 6 ay verilir, bu süre sonunda gebelik elde edilemezse hastanın durumuna göre farklı tedaviler planlanır. Tedavide tüp bebek yöntemi en yüksek başarı oranına sahiptir. Tüp bebek tedavisinde başarı sansını etkileyen önemli faktörlerde bulunmaktadır. Bunlardan biride yaş faktörüdür. Başarı oranı tedavinin uygulandığı çiftin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. 35 yaşın altında olan kadınlarda tüp bebek başarı oranı yüzde 47 olarak açıklanırken, 35 yaş ve üstünde olan kadınlarda ise bu oran yüzde 39 seviyesine kadar gerilemektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Bilge Çetinkaya şu bilgileri verdi: “Kadının daha önce başarılı bir gebelik yaşayarak doğum yapması, tedavi uygulanacak olan kadının yumurtalık rezervinin yüksek olması, sigara ve alkol alışkanlıklarının bulunmaması ya da tedaviye başlanmadan önce bırakılmış olması, kilo fazlasının bulunmaması ve çiftin yoğun stresten uzak durması gibi faktörler tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran en önemli faktörler arasındadır. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran faktörler arasında kadının yumurtalık rezervinin yüksek olması, sigara ve alkol kullanmaması ya da tedaviye başlamadan önce bırakmış olması, kilo fazlalığının olmaması ve çiftlerin stresten uzak olmaları gibi etkenler bulunmaktadır. Erkeklerde en sık görülen ve tedaviye en çok yanıt veren nedenlerinden biri, yumurtalık damarlarında varisleşme yani varikosel hastalığıdır. Varisleşen ve kapakçık yapısı bozulan damarlarla, testise doğru reflü akımla geri dönen kandaki toksik maddeler ve yüksek ısı, testise ve dolayısı ile sperm hücrelerine zarar vermektedir. Mikrocerrahi yöntemle yapılacak ameliyat ile olumlu sonuç alınabilmektedir.”
Kaynak: İHA