Salkım Güvesine Karşı Destek Ödemesi

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bağlarda çiftçilere zorluklar yaşatan ve mahsuldeki verimliliği olumsuz yönde etkileyen salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yapan 5 bin 748 üzüm üreticisine 6 milyon 502 bin lira ödeme yapıldığı bildirildi.



Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, biyoteknik mücadele yapılan ve destekleme alan 185 bin 779 dekar bağ alana ulaşılarak bir önceki yıla göre yüzde 27 artış, destekleme miktarında ise yüzde 24,4 artış gösterildiği belirtildi.

Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere dekar başına 35 lira destekleme vermektedir. Manisa, Türkiye'de biyoteknik mücadele uygulayan iller arasında kişi ve alan bazında birinci sıradadır. Salkım güvesine karşı üreticilerimiz tarafından tel olarak adlandırılan feromonların bağlara asılmasıyla kimyasal ilaç kullanmadan zararlıya karşı mücadele yapılmış olmaktadır. Bu feromonlarda dişi kelebeğin kokusu bulunmaktadır. Bir dekar bağa yaklaşık olarak 45-60 adet arasında feromon asılarak ortama dişi kelebek kokusu yayılmakta ve bu sayede dişi ve erkek kelebeklerin birbirlerini bulmaları engellenmektedir. Böylece zararlının çiftleşmesi engellenerek üzümde zarar yapması önlenmektedir."

Kaynak: AA