Salkım Güvesine Karşı 6 Milyon 502 Bin TL Destek Ödemesi

Manisa’da bağlarda çiftçilere zorluklar yaşatan ve mahsuldeki verimliliği olumsuz yönde etkileyen salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yapan çiftçilerin sayısı bir önceki yıla göre artış gösterirken, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2017 yılında çiftçilere 6 milyon 502 bin TL ödeme yapıldı.

Salkım Güvesine Karşı 6 Milyon 502 Bin TL Destek Ödemesi
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yapan üreticilere verilen destekler sürüyor. Bağlarda çiftçilere zorluk yaşatan ve üzümdeki verimliliği olumsuz yönde etkileyen salkım güvesine karşı ilaç kullanmayarak biyoteknik mücadele yapan çiftçi sayısı bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2017 yılı hak edişi olarak Manisa’da biyoteknik mücadele yapan 5 bin 748 üzüm üreticisine toplamda 6 milyon 502 bin TL tutarında destekleme ödemesi gerçekleştirildi.

Biyoteknik mücadele yapılan ve destekleme alan bağ alanı ise 185 bin 779 dekarı buldu. 2016 yılında Manisa’da biyoteknik mücadele yapan 4 bin 526 üzüm üreticisine toplam 5 milyon 227 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştı. Manisa İlinde Biyoteknik Mücadele yapan üretici sayısı bir önceki yıla göre yüzde 27 artış, destekleme miktarı ise yüzde 24,4 artış gösterdi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere dekar başına 35 TL destekleme vermektedir. Manisa, Türkiye’de biyoteknik mücadele uygulayan iller arasında kişi ve alan bazında birinci sıradadır. Ancak bunu yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki yıllarda biyoteknik mücadele yapılan alan ve kişi sayısı açısından Manisa’nın tamamında biyoteknik mücadele yapılması öncelikli hedefimizdir. Bu destekten Manisalı tüm bağcıların yararlanmasını istiyor ve bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kimyasal tarım ilacı kullanılmadan Salkım Güvesine karşı mücadele yapılması biyoteknik mücadele ile mümkün olmaktadır. Biyoteknik mücadele; bitkisel üretimi olumsuz etkileyen zararlı organizmalarla mücadelede, kimyasal ilaç kullanımına alternatif bir seçenek olarak insan sağlığına ve çevreye dost yöntemlerden biridir. Bu kapsamda bağın en önemli zararlısı Salkım Güvesine karşı üreticilerimiz tarafından tel olarak adlandırılan feromonların bağlara asılmasıyla kimyasal ilaç kullanmadan zararlıya karşı mücadele yapılmış olmaktadır. Bu feromonlarda dişi kelebeğin kokusu bulunmaktadır. Bir dekar bağa yaklaşık olarak 45-60 adet arasında feromon asılarak ortama dişi kelebek kokusu yayılmakta ve bu sayede dişi ve erkek kelebeklerin birbirlerini bulmaları engellenmektedir. Böylece zararlının çiftleşmesi engellenerek üzümde zarar yapması önlenmektedir. Bu nedenle bu tekniğe “Salkım Güvesi Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği” de denilmektedir. Feromonlar, nisan ayı başlarında bağlara asılmakta ve 5-6 ay boyunca bağda salkım güvesine karşı koruma sağlanmaktadır. Böylece kimyasal ilaçların yanlış kullanımından kaynaklanan olumsuz sonuçlar ortadan kaldırılmaktadır. Biyoteknik mücadele uygulamasıyla daha az ilaç kullanıldığı gibi salkım güvesiyle bağda daha etkin bir mücadele yürütülmektedir. Böylece üzüm hasadına yakın dönemde ilaç kullanımının önüne geçildiğinden ilaç kalıntısı önlenmekte, hem üreticiler hem tüketiciler hem de çevre açısından önemli kazanımlar elde edilmektedir."
Kaynak: İHA